Ungdomsböcker

Idag finns ett växande problem: ungdomar läser i allt lägre grad om man jämför med exempelvis för 20 år sedan. En del av anledningen är att idag finns många konkurrerande sysselsättningar, men också att vi till stor del lägger vår tid till att hänga på nätet, främst sociala medier. Unga idag har ibland inte fått tillräckligt mycket lästräning så att de orkar fortsätta läsa när de blir äldre. Man talar om en brytpunkt någonstans runt 12-års ålder, dvs innan puberteten slår till. Då kan ljudböcker vara ett mycket bra sätt att fortsätta läsa men på ett annat sätt. Oavsett vad man arbetar med som vuxen behöver man kunna hantera språket, både verbalt och i skrift och att få ett ökat ordförråd genom ljudböcker är ett smart sätt att få den kunskapen.

Här hittar du tips på bra ljudböcker för ungdomar. Flera av böckerna är inte regelrätta ungdomsböcker och kan ha tunga teman men ändå läsas av ungdomar. Som förälder rekommenderar vi att du läser på innan om vad varje bok handlar om. Klicka dig in på recensionerna för att läsa mer om handlingen i varje bok.

Alla ungdomsböcker gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat

Boktips för ungdomar

Cirkeln
Björnstad
Rum 213
Pojken i randig pyjamas
De kommer ändå inte tro mig
Det måste gå
En ö i havet
Fjärde riket
Gilla hata horan
I taket lyser stjärnorna
Med förintelsen i bagaget
Mellan dig och dig

Att inte förlora läsglädjen, att få ha kvar upprymdheten över en riktigt bra historia är viktigt. Vi behöver fantasin, orden, språket och det spelar ingen roll om man får det via ögonen eller öronen. Därför är ungdomsböcker så fantastiska att lyssna på! Genom att hitta passande ljudböcker med innehåll som passar en själv, får man flera års glädje av att lyssna. Förhoppningsvis leder detta till att man har kvar läsglädjen när man kommit ur ungdomsåren och in i vuxenlivet. Då kan man med fördel lyssna på böcker för vuxna också, eller läsa själv. Det viktiga är att man inte tappar bort berättelser och läsning under tonårstiden. Om man redan är vuxen men har barnasinnet kvar rekommenderas också att lyssna på ungdomsböcker. Det är väldigt roligt och underhållande och självklart får man lyssna på precis de spännande historier som man vill.

Gratis ungdomsböcker på ljudbok i 14 dagar

När du hittat en ljudbok går det att lyssna på den gratis i 14 dagar under en prova-på-period. När den perioden är slut kommer abonnemanget att övergå till ett abonnemang som kostar pengar om du inte aktivt avsutar abonnemanget innan prova-på-perioden är slut.