Pojken i randig pyjamas

Berlin tidigt 40-tal. Bruno, systern Gretel och mamma blir tvungna att lämna ett mycket bekvämt liv i Berlin, då pappa plötsligt blir stationerad ute på landet. I "Allt Svisch". Pappa är glad, han får ju en tjusig uniform och en ny, lika tjusig titel. Honom ska man numer kalla "Kommendanten".

Lyssna på Pojken i randig pyjamas hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Men nioåriga Bruno och hans några år äldre syster är inte lika glada. Inte nog med att det nya huset är mindre, där finns heller ingenting att se eller göra, inte ens några barn att leka med. Förutom alla de som går klädda i något som ser ut som randiga pyjamasar, och som Bruno kan se från sitt sovrumsfönster. De verkar bo tillsammans på en slags inhägnad farm, men dit är han förbjuden att gå.

Likt de flesta nioåringar gör Bruno tvärtom; han går till farmen trots förbud och där träffar han en pojke som bär randig pyjamas, har rakat huvud och som alltid är hungrig. Pojken heter Shmuel, och av en händelse fyller de båda pojkarna år på samma dag. De har också det gemensamt att de båda blivit tvingade att lämna något de egentligen inte ville lämna. Bruno börjar besöka Shmuel varje eftermiddag, glad över att äntligen ha någon att prata med. Någon som förstår.

Recension

Den irländska författaren John Boyne har lyckats med konststycket att skriva en bok som fängslar både vuxna och ungdomar. Berättelsen är vinklad ur en nioårig pojkes oskyldiga och oförstående perspektiv, vilket är en av storheterna med boken. Att den kortklippte lille mannen med en löjligt liten mustasch och pyjamasarna med ränder är någonting som Bruno aldrig skulle kunna föreställa sig vet bara läsaren.

Boynes grepp med att utelämna många detaljer är en medveten (?) trigger för läsarens fantasi, och gör att människor i olika åldrar, med olika förförståelse och med olika bakgrund kan få sin alldeles egen upplevelse. Många är också de lärare som använt boken i undervisningssyfte.

Sammanfattning

Pojken i randig pyjamas är en lättläst och gripande, precis som en bok i genren drama bör vara. Men den är också frustrerande och upprörande, då man får lust att skaka om den naiva Bruno med jämna mellanrum.

Som när han äter upp det sista av chokladkakan som han egentligen sparat åt Shmuel för att det är så lång väg att gå längs stängslet. Då blir det extra tydligt att Bruno kommer från en privilegierad värld; hans naivitet och okunskap gör att han inte ens funderar över varför Shmuel är så otroligt mager, varför "farmen" är omgärdad av kilometerlånga stängsel eller att människorna därinne alltid går omkring i likadana pyjamasar.

2008 kom en filmatisering av boken med originaltiteln "The Boy in the Striped Pyjamas". Filmen regisserades av Mark Herman, som även skrev manus. Rollen som Bruno spelas av den brittiske skådespelaren Asa Butterfield, som också spelar huvudrollen i filmen Miss Peregrines hem för besynnerliga barn (2016) samt Martin Scorseses film Hugo Cabret (2011).

Lyssna på Pojken i randig pyjamas gratis i 14 dagar

För den som föredrar att lyssna på böcker finns Pojken i randig pyjamas tillgänglig som ljudbok både på Nextory och BookBeat. Bokens längd är cirka 5,5 timmar och uppläsare är Peder Falk, som även läst in flera av Peter James och Raymond Khourys böcker.

Det finns en rad olika abonnemang hos såväl Nextory som BookBeat, och man erbjuder gratis lyssning i 14 dagar som standarderbjudande för alla nya kunder som vill prova på. Med vår unika rabattkod ljudboksappar21 kan du lyssna gratis i 3 veckor hos BookBeat.

Pojken i randig pyjamas
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat