Recension av BookBeat

BookBeat är en tjänst för alla bokälskare som tycker om att lyssna på ljudböcker eller läsa e-böcker. Företaget är en del av välrenommerade Bonnier, men erbjuder även titlar från andra förlag. Det finns många spännande kategorier att välja bland, exempelvis romaner, klassiker, faktaböcker, biografier och särskilt utvalda BookBeat favoriter. Tycker du om fantasyböcker som "Sagan om Ringen"? Eller föredrar du kanske böcker för personlig utveckling av Eckhart Tolle? Då kan BookBeat definitivt vara ett bra alternativ för dig!

Hur fungerar det?

För att börja lyssna på böckerna måste du först registrera dig på BookBeats hemsida. Då väljer du också vilket abonnemang du vill ha, varefter du laddar ner företagets app. Sedan är det fritt fram att söka i biblioteket och hitta dina favoriter, som du både kan lyssna på online och ladda ner till din mobil. Tjänsten fungerar lika bra både på iOS och Android, och appen är väldigt enkel och användarvänlig.

Prova gratis i 14 dagar

För att kunna prova på BookBeat ordentligt och bilda dig en uppfattning om huruvida det är en tjänst för dig eller inte är du välkommen att prova på den gratis i 14 dagar. Den kostnadsfria perioden börjar automatiskt när du registrerat dig och övergår till abonnemanget efter provtiden. Skulle du uppleva att tjänsten inte är något för dig kan du avsluta ditt medlemsskap när som helst genom att kontakta kundtjänsten.

Abonnemang

På BookBeat finns det bara ett enda grundabonnemang. Det är utvecklat för en användare och priset ligger på 149 kr per månad. Däremot kan du enkelt utöka abonnemanget till ett så kallat familjekonto genom att lägga till flera familjemedlemmar och betala ytterligare 49 kr/månad för varje person som vill använda tjänsten. Då delar ni på samma konto, och ni kan vara upp till fem personer som använder appen. Om ni är fler än fem behöver ni öppna ännu ett konto.

Abonnemanget är också väldigt enkelt på det sättet att det är du själv som uppgraderar det. För att lägga till fler profiler går du bara in på "Mina sidor" och lägger till profiler för familjemedlemmarna som vill ansluta sig till tjänsten, så appen är faktiskt mycket lik Netflix. Skillnaden är som nämnt att du betalar extra för varje profil du lägger till, men vi måste erkänna att systemet är oerhört smidigt. BookBeat erbjuder på så vis inga särskilda abonnemangspaket som många av sina konkurrenter, utan satsar på ett riktigt enkelt alternativ.

Fördelar med BookBeat

Något som uppskattas av många kunder är priset, eftersom det är lite lägre än för en del andra, liknande appar. För 149 kr/månad får du tillgång till tiotusentals titlar både på svenska och engelska, och det är svårt att påstå att det inte skulle vara "en bra deal". Däremot gäller det här kanske främst om det är en enda person som ska använda appen, eftersom ett konto med flera profiler medför en ökad kostnad.

En annan fördel med BookBeat är att du i vissa fall kan kontrollera kostnaden på ett bättre sätt än hos andra företag. Låt oss säga att du och din partner vill använda appen, men att ni inte har några barn som kan eller vill använda tjänsten. Då betalar ni enbart för er faktiska användning, och inte för ett paket som utformats för exempelvis två vuxna och två barn, vilket är typiskt för andra tjänster.

Sist men inte minst bör det poängteras att BookBeats app är oerhört bra. Allt från sökfunktionen och filtreringen till dina listor över sparade böcker är väldigt väl organiserat. Det finns olika flikar för böcker du läst, som du läser nu och som du sparat i din lista samt en mängd andra funktioner.

Nackdelar med BookBeat

Den kanske mest självklara nackdelen med BookBeat är priset, som både kan vara en fördel och en nackdel beroende på vem som använder appen. Om endast en person ska ansluta sig till tjänsten uppgår kostnaden bara till 149 kr, men om man är många i familjen blir det genast en betydligt dyrare affär. För ett par med två barn uppgår kostnaden till 296 kr, vilket är ett dyrare alternativ än vad man hittar hos andra företag.

Sammanfattning

BookBeat är utan tvekan en väldigt väl utformad tjänst. Du kan välja mellan tiotusentals titlar, och du har obegränsad tillgång till hela sortimentet. Om det bara är du själv som ska använda appen är priset dessutom lägre än för andra appar, så du får definitivt mycket för pengarna. Appen kan därför rekommenderas starkt!

Däremot kan bristen på abonnemang innebära högre kostnader för en del kunder, och eftersom det dessutom finns liknande företag som erbjuder konsumenten ännu fler böcker att välja bland är BookBeat inte det mest konkurrenskraftiga alternativet för familjer där fyra eller fem medlemmar vill använda tjänsten. Appens betyg beror därför till stor del på vem som ska använda den, och därför blir betyget fina 4 av 5.

BookBeat
Betyg:
Enheter:
Familjeabonnemang:
Lyssna offline:
Pris: 149-345 kr/mån
Prova gratis i 14 dagar