I taket lyser stjärnorna

I mörkret glöder de självlysande stjärnorna i taket som Jenna och hennes mamma satte upp när hon var liten. Flera år efteråt är dom kvar, men nu med ett bittert löfte som Jenna gömt bakom en av dem, en dikt hon skrivit i skolan som slutar med orden “Om du dör mamma, då tar jag livet av mig”. Tillsammans fantiserar de om att hinna med en sista resa utomlands, Thailand kanske, innan cancern hotar att ta Jennas mamma för alltid.

Lyssna på I taket lyser stjärnorna hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

När pressen av sjukdomen blir överväldigande för den tonåriga Jenna reagerar hon genom att fly undan verkligheten, och försöker att distansera sig från mamma Liv för att inte känna den sorg som tynger henne. Skolan och fester blir en flykt från den förtryckande känslan hemma, där hon knappt känner att hon kan vistas längre trots att det är just nu hennes mor behöver henne som mest. Hennes beteende är inte konstigare än någon annan tonåring, men hennes situation är bland det svåraste.

Teman i boken

I taket lyser stjärnorna följer den personliga utvecklingen hos huvudkaraktären Jenna, 13 år, som tvingas konfrontera döden mycket tidigare än det flesta. Hennes kärlek till sin familj blir satt på prov, och vi får följa med i hennes innersta resa där hon kämpar med tankarna och känslorna över att förlora någon hon älskar. Samtidigt är hon på väg att utveckla sin egen identitet i skolan och bland vännerna, vilket skär sig med den sårbarhet hon känner över tanken på att mista sin mor.

Lyssna på I taket lyser stjärnorna gratis

I Taket lyser stjärnorna är kritikerhyllad, och har både filmatiserats och satts som teaterföreställningar som nominerats till filmpris. Om du inte läst denna svenska klassiker kan du nu lyssna på ljudboken gratis under en begränsad tid på Nextory och BookBeat. Boken är på 6 timmar och 20 minuter, och läses upp av författaren Johanna Thydell själv. Med sin djupa insikt i karaktärernas inre medför Thydell ett nyanserat och komplext djup till berättelsen.

I taket lyser stjärnorna
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat