Om exakt två månader skulle jag bli 19 år gammal, jag var befriad, jag fanns till men samtidigt fanns jag ändå inte. Jag kunde inte känna någon lycka, inte heller någon lättnad. Det kändes som om alla mina tårar för längesedan hade torkat ut. Från den stunden förföljde Auschwitz mig och har gjort det ända sedan dess. Så skriver Sioma Zubicky, som lämnade Frankrikes huvudstad på transporttåg 59 på väg mot Auschwitz tillsammans med 991 andra judar.
När Sioma Zubicky anlände två dagar senare fick han med egna ögon bevittna att två tredjedelar av alla på transporttåget omedelbart fördes till "särbehandling". Bland annat hörde hans lillebror och mamma till dessa. När Sioma kom till fånglägret blev han tilldelad nummer 146021. I maj år 1945 blev han fri från fångenskap och var då en av de 13 överlevande som åkt på transporttåg 59. Sioma var fram till sin död 2014 ett av förintelsens sista ögonvittnen.
I ljudboken "Med förintelsen i bagaget" berättar överlevaren Sioma om sin underliga uppväxt på cirkusen samt om livet som en xylofonspelande pojke i den vackra staden Paris. Men han berättar också om den skrämmande nazitiden och om de fruktansvärda åren han spenderade i Auschwitz, samt om det som hände honom efteråt. Sioma Zubicky reste under 20 års tid runt till olika skolor och föreläste om utanförskap, mobbning och främlingsfientlighet. Han berättade att det är ungdomarna som bestämmer hur morgondagen ska se ut.
Ljudboken "Med förintelsen i bagaget" är skriven av Sioma Zubicky och är helt och hållet skriven från hans livserfarenheter. Utgåvan släpptes år 2013 och har sedan dess berört många människor. Sioma Zubicky läser inte in ljudboken själv, utan detta står Gerhard Hoberstorfer för. Ljudboken har en speltid på 3 timmar och 4 minuter. Vill du också lyssna på denna gripande ljudbok kan du göra det via streamingstjänsterna Nextory eller BookBeat. Som ny användare får du lyssna helt gratis under en begränsad tid.