Björnstad

"Björnstad" är den första boken i en romanserie, skriven av författaren Fredrik Backman. Den beskrivs som en allvarlig roman, vilket de flesta läsare nog kan hålla med om.

Lyssna på Björnstad hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

I grova drag utspelar sig handlingen kring en hockeyklubb i en småort som börjar krympa på grund av att invånarna lämnar den för de större drömmarna. Men när jobben blir färre och ortens liv och rörelse minskar allt mer, infinner sig drömmen om att bli hockeyproffs för stadens 17-åringar. För att sätta staden på kartan igen, tränas juniorlaget i ishockey och går till semifinal, varpå allt hopp sätts på spel.

I boken finns ett flertal viktiga karaktärer, såsom Peter som tidigare hockeyproffs kommer tillbaka till Björnstad för att boosta hockeylaget, Mira som växlar mellan livet som advokat och isolerad mamma i skogen, tränaren David samt en rad ungdomar där vänskap skildras och kampen om att bli den bästa hockeyspelaren sätts i fokus.

Låter det som en vardaglig handling? Ett brott begås dock som sätter hela stadens framtid i gungning. Denna händelse vänder upp och ned på tillvaron där man tystar ned, mörkar och sätter upp ett spel för gallerierna för att inte låta Björnstad falla i spillror igen. De ord som genomsyrar boken är kärleken till det egna samhället, manlighet, insikt och identitet.

Recension

"Björnstad" har fått mycket bra recensioner, inte minst av läsarna själva. Man blir som uppslukad av boken och de känslor som den förmedlar. Trots att du kanske inte alls är hockeyintresserad kommer "Björnstad" förmodligen att ta dig med storm och du kommer inte att kunna sluta lyssna på den. Boken är mer än bara hockey även om handlingen just kretsar kring denna sport. Den tar upp psykologiska aspekter, behovet av att synas, lojalitet och en lagmentalitet som engagerar läsaren. Det intressanta i boken är också att författaren växlar mellan olika perspektiv och olika karaktärer, men där man ändå aldrig vilseleds eller blandar ihop personligheterna. Den är lättläst och relativt enkel att relatera till om man själv någon gång har bott i en småstad där alla känner alla.

"Björnstad" är en bok med en väv av karaktärer som spinns vidare från bok till bok i serien. Den är samtidigt ett uppvaknande för alla som drillats till medgörlighet, laganda och inpräntade strukturer. Den beskriver livet i en småstad där det på ytan verkar lugnt men där kamp för sin egen identitet och det lilla samhällets välmående blir viktigast. Författaren är enastående på ordval och "Björnstad" har en språklig intensitet som dock kan uppfattas som lite väl stark ibland. Det är dock upp till dig som läsare vad du tycker fungerar och inte.

Lyssna gratis i 14 dagar

I och med denna recension gör du rätt i att lyssna på "Björnstad" som ljudbok och bilda dig en egen uppfattning om dess innehåll. Detta kan du enkelt och smidigt göra genom att gå in på BookBeat eller Nextory och ladda ned den gratis i 14 dagar för ett smakprov. En bra idé om du vill följa karaktärerna vidare i kampen till framgång i denna lilla småstad, där det händer mer än vad man kan ana.

Björnstad är en skildring om hockey och livet i småstaden

Bekanta dig närmare med alla personligheter i Fredrik Backmans "Björnstad" - den första boken i en serie. Här får du en recension och en sammanfattning.

Björnstad
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat