Cirkeln

Cirkeln är den första delen i den så kallade Engelsforstrilogin som skrivits av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Boken handlar om sex tonåriga tjejer i gymnasiet som plötsligt får reda på att de är häxor och att det medför ett stort ansvar. Detta ansvar kommer sig av att de jagas av en uråldrig ondska som de måste besegra innan den hittar och besegrar dem. De sex tjejerna har ingenting gemensamt förutom att deras tid på gymnasiet nu gått från de vanliga tonårsproblemen till att handla om att överleva och att tillsammans trotsa sina olikheter och bekämpa den uråldriga ondskan och därmed rädda både sig själva och världen.

Lyssna på Cirkeln hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Liksom Buffy The Vampire Slayer utspelar sig i den lilla amerikanska småstaden Sunnydale så utspelar sig Cirkeln i den lilla svenska bruksorten Engelsfors. Och liksom andra verk i samma genre så blandas övernaturliga väsen med en berättelse om kärlek, vänskap, läxor och påfrestande föräldrar som inte förstår sig på sina tonårsdöttrar.

Visst, det både liggs och hånglas och förälskas i boken, allt skildrat på ett rakt och ärligt sätt utan krusiduller. Men den slentrianmässiga Stora Kärlekssagan som så ofta får fungera som slapp och trött motor i berättelser av den här typen saknas. I stället får vi ett nätverk av vänskapsrelationer som utforskas, och det är minst lika rafflande.

Recension

Redan innan Cirkeln gavs ut i Sverige så såldes den till flera andra länder och den nominerades dessutom till det prestigefyllda Augustpriset med motiveringen att författarna lyckats skapa en egen mytologi med hjälp av hatkärlek till bysamhället, en massa referenser och en stor lust för genren.

I Dagens Nyheter beskrevs den som knockande bra och skriven med ett vanvettigt bra hantverk, och även andra medier öste beröm över den svenska fantasyromanen som fritt blandade Twin Peaks, Buffy The Vampire Slayer och Supernatural med svensk småstadsidyll och tonårsproblem. I Aftonbladet ansågs den vara en storsäljare med stor kvalitet och framförallt så betonas författarnas kärlek till och kunskap om genren, vars tidigare verk de flitigt refererar till och lånar av. Men också den kunniga leken med schablonartade karaktärer som tillåts gå utanför sina schabloner och ifrågasätta normer om hur tjejer förväntas vara är intressant. Även läsarna har tagit boken och dess häxor till sina hjärtan och hela trilogin har varit en stor försäljningsframgång och blivit läst av såväl en yngre som av en äldre publik. För den som älskar urban ungdomsfantasy som Buffy The Vampire Slayer så är Cirkeln en självklar bok att sluka liksom de två sista delarna i denna välskrivna och spännande trilogi.

Lyssna gratis i 14 dagar

Har du svårt att få tiden att räcka till för att läsa Cirkeln och andra böcker som ligger på din långa lista av böcker som ger dig dåligt samvete? Eller har du kanske slut på pengar den här månaden trots att du känner att du inte kan vänta tills du får sätta klorna i berättelsen om tjejerna som upptäcker att de är häxor och tvingas möta en uråldrig ondska. Missa inte att du kan lyssna gratis på Cirkeln och andra böcker på Nextory och Bookbeat.

Cirkeln förenar svensk bruksort med övernaturlig onsdska

Cirkeln är en välskriven ungdomsfantasyroman som hämtat inspiration från tidigare verk som Buffy the Vampire Slayer, Twin Peaks och Supernatural.

Cirkeln
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat