Rum 213

Det händer underliga saker i rum 213, det rum som Bea, Elvira och Meja delar under sin tid på sommarkollot. Hur kommer det sig att saker försvinner på natten, och flickan helt klädd i vitt - hon som ingen annan än Bea kan se - vem är hon?

Lyssna på Rum 213 hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

De tre tjejerna fortsätter att ses även efter det att kollot tagit slut. Men det är som om de har en tyst överenskommelse och de pratar inte om det som hände den sommaren. Kanske är det så att det man inte pratar om inte har hänt som den vita skuggan på Elviras foton, sakerna som försvann, ryktet om spöken i rummet de tre tjejerna delade - Rum 213. Kanske var det bara inbillning.

Recension

Göteborgsfödda författarinnan Ingelin Angerborn har flera populära titlar på sin meritlista, och Rum 213 är en av dem. Bästsäljaren kan närmast beskrivas som en modern klassiker, en "mysrysare" som passar för barn i mellanstadiet.

Boken är den första i den så kallade Mebeltrilogin, och vann Bokjuryn 2011. De andra två böckerna Sal 305 från 2016 och Fyr 137 från 2017, är fristående delar med den gemensamma nämnaren att de kan tillskrivas genren rysare eller skräck. För den tänkta målgruppen 9-12 år är det ganska lagom med läskigheter, men det finns läsare som skrivit att de läst boken på dagtid och med lampan tänd.

Det har också skrivits om tempot och intrigen, som i sammanhanget jämförts med andra böcker i samma genre och för samma målgrupp. Tempot anses förhållandevis högt, intrigen genomtänkt och mindre förutsägbar än i många andra ungdomsböcker. Och det kan faktiskt upplevas som att det saknas riktigt bra ungdomsböcker i just skräck- och rysargenren. Det faktum att drygt 30 000 barn röstade fram Rum 213 som vinnare av Bokjuryn 201, samt att boken sålt i fler än 35 000 exemplar, säger också en hel del om kvaliteten och nivån.

Sammanfattning

Att Ingelin Angerborn är mångas favoritförfattare är inte att undra på. Ovanstående titlar är bara några i raden av alla böcker hon har skrivit, några av de mest omtyckta är Sorgfjäril, Månfågel och Gengången. Hon har också skrivit Kaninkatastrofen, Kungskatastrofen, Kalsongkatastrofen m fl. i samma serie och hennes böcker upptar en och annan hyllplats i såväl skolbibliotek som i barnrum runtom i Sverige.

Kanske har du även sett boken Rum 213 med filmomslag, och anledningen till det är att berättelsen har filmatiserats. Till premiären våren 2017 släpptes boken med aktuellt filmomslag. Regisserade gjorde Halmstadstjejen Emelie Lindblom, som också var filmens rollsättare. Det var alltså hon som hittade Wilma Lundgren (Wilma), Ella Fogelström (Meja) och Elena Hovsepyan (Bea).

Lyssna gratis i 14 dagar

För den som föredrar att lyssna på böcker finns både Rum 213 och övriga böcker i serien tillgängliga som ljudböcker på såväl Nextory som BookBeat. Uppläsare är författarinnan själv och bokens längd är cirka 4, 5 timme. Både Nextory och BookBeat har olika slags abonnemang att välja mellan, och erbjuder alla nya kunder 14 dagars gratis lyssning vilket kan vara en fördel för den som vill prova på.

Rum 213
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat