Tordyveln flyger i skymningen

"Tordyveln flyger i skymningen" är en bok skriven av Maria Gripe och förmodligen en av de böcker du läste på svenska-lektionen som barn. Den har översatts till ett antal språk och har blivit en av de mest uppskattade ungdomsböckerna hittills av Gripe. Från början var det dock en radioföljetong av Kay Pollack och författarinnan själv. År 1978 blev den en bok.

Lyssna på Tordyveln flyger i skymningen hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Handlingen kantas av äventyr och oväntade händelser. Det börjar med att en tordyvel flyger in i ögat på en tågchaufför, varpå tåget försenas med 3 minuter och 28 sekunder. Detta gör att tre ungdomar vid namn David, Annika och Jonas hamnar på Selanderska gården där det börjar inträffa mystiska och oförklarliga händelser.

Gården är ett mysterium redan i sig, eftersom en av ungdomarna tycks ha påträffat den i en dröm. Snart börjar det förflutna göra sig påmint och tider hoppar om varandra. Vem är till exempel damen som uppmuntrar till ett parti schack i telefonen? Är viskningarna på Jonas bandspelare en slump eller realitet?

Var finns den gamla egyptiska gravstenen och har blommorna i trädgården verkligen ett eget liv? Ja, detta är bara några frågor du kommer att ställa dig när du lyssnar på "Tordyveln flyger i skymningen".

Bokens handling tar plats mellan nutid och dåtid och de olika karaktärerna möter oss med sina olika perspektiv, tankar och idéer, vilket bidrar till att du verkligen kommer närmare var och en av dem. De mystiska omständigheterna i boken blir än mer trovärdiga och hårresande ju längre in i boken du kommer.

Recension

"Tordyveln flyger i skymningen" sträcker sig främst till barn och ungdomar i åldern 9-14 år, men kan givetvis uppskattas av andra också. På många sätt är den en fantastisk skildring av lediga sommarlovsdagar där allt möjligt kan inträffa och där man aldrig vet vad dagen har i sitt sköte.

Boken innehåller mängder av spänning och en del övernaturliga inslag också, samt tre oliktänkande karaktärer som alla har sin egen charmiga sida. Det som dock leder till än mer spänning, är att mystiken från nutid och dåtid vävs samman och gör att det övernaturliga blir än mer påtagligt. Dock är boken inte läskig, vilket passar ungdomar i lite lägre ålder.

"Tordyveln flyger i skymningen" är verkligen en bok som du kan läsa om och om igen. Många gånger glömmer man till och med bort vissa scener eller moment, vilket gör att man känner sig som en förstagångsläsare även om man läst eller lyssnat på den tidigare. En perfekt bok om du vill läsa en riktigt god klassiker eller inte kan sova - du kommer nämligen ha svårt att sluta lyssna...

Lyssna på Tordyveln gratis i 14-21 dagar

Som ljudbok är "Tordyveln flyger i skymningen" fantastisk. Skådespelaren Tomas Bolme är förträfflig som uppläsare och anpassar sitt röstläge till samtliga händelser och karaktärer. Hos BookBeat och Nextory kan du upptäcka denna ungdomsbok gratis under en provperiod för att försöka få svar på alla svåra frågor som du som läsare kommer att ställa dig från början till slut. Unna dig lite egentid eller lyssna tillsammans med dina barn eller någon bekant på detta älskade, litterära verk.

Tordyveln flyger i skymningen
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat