Stjärnklart

I ett sommarsömnigt Stockholm sitter en man och reparerar mobiltelefoner, men trots felsökning fungerar telefonerna inte, felet går inte att hitta. På andra ställen i landet slutar kaffemaskiner och kreditkortssapparater att fungera. Så småningom stannar bilarna på motorvägen och blir omöjliga att reparera. Även tågen stannar och i butikerna tar matvaror slut. All elektronik i samhället slutar sakta men säkert att fungera normalt. Runtom i Sverige börjar folk förstå att allt inte är som vanligt.

Lyssna på Stjärnklart hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

En ung programmerare börjar undersöka orsaken till att elektroniken slås ut, samtidigt som en ”prepper” får användning av det förråd och de verktyg han samlat på sig just för denna typ av situation. Andra är sämre förberedda på att mat, transportmöjligheter och värme plötsligt försvinner. Vad händer när tillvaron helt plötsligt faller samman och alla de samhällsfunktioner man tar som självklara inte finns längre?

Detta är inledningen till boken Stjärnklart, den första delen i en dystopisk trilogi av författaren Lats Wilderäng som även driver en av Sveriges största bloggar, ”Cornucopia”.

Recension av Stjärnklart

Boken ingår i en trilogi som har fått mycket beröm av bokkritiker och vanliga läsare. Jag är ännu en av dessa läsare som instämmer i hyllningskören. Boken är intelligent, välskriven och fängslande. Även om delar av boken är science fiction går det enkelt att sätta sig in i och fundera på hur man själv skulle klara sig i händelse av bara ett längre strömavbrott. Det är lätt att förstå hur sårbart samhället är och att dra paralleller till vad som skulle kunna hända i en kommande klimatkris.

Boken är så välskriven att man som lättskrämd läsare tar till sig den ordentligt. Att tvingas fly med sin familj utan att riktigt ha någonstans att ta vägen och utan hjälp från myndigheter, polis, sjukvård och annat går inte att läsa om utan att det kramar till i magen av skräck. Själva orsaken till samhällets och elektronikens sönderfall är något som inte kan hända i verkligheten, men liknande händelser skulle kunna vara en realitet i framtiden.

Romanen Stjärnklart satte igång nya tankar hos mig som läste den och jag började fundera på hur vår familj skulle klara sig. Ett par konservburkar inhandlades faktiskt till skafferiet och jag lärde mig bland annat att man bör fylla upp badkaret med vatten så fort ett längre avbrott verkar vara på gång. Den s.k. prepperkulturen finns lite överallt i världen med folk som diskuterar vevradios, batterier, mat m.m. Men att ha ett förråd hemma när krisen slår till kan också vara en fara om det är andra, skrupelfria individer med stark överlevnadsfråga som känner till var förråden finns.

Den här boken är verkligen ingen feel good-roman utan är tvärtom dyster, brutal och ganska jobbig känslomässigt att läsa. För den som tycker om denna genre av böcker är den dock mycket läsvärd.

Lyssna på Stjärnklart gratis i 14 dagar

Boken Stjärnklart och ett stort utbud av andra böcker finns att lyssna på som ljudbok hos Nextory och BookBeat. Man kan prova gratis i 14 dagar och njuta av ljudböcker i lurarna som förgyller vardagen när man pendlar till jobbet, diskar upp efter middagen eller kanske bara vill lyssna på något innan man somnar på kvällen. Ladda ned en av de smidiga apparna och få enkelt tillgång till all världens litteratur på olika språk, antingen som ljudböcker eller e-böcker. Får man mersmak kan man fortsätta att prenumerera på ljudböcker varje månad.

Stjärnklart
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat