Stjärndamm

Författaren Lars Wilderäng har skrivit en trilogi som går under namnet "Stjärntrilogin" och "Stjärndamm" är den sista i ordningen. Boken är en mix av thriller, science fiction, dystopi och fantasy och många liknar berättelsen som en blandning av Matrix och Walking Dead. De första böckerna heter "Stjärnklart" och "Stjärnfall" och är ganska så olika varandra i känsla. Den sista boken tar vid där den andra slutade och blir ett avslut på hela serien i ett intensivt krig.

Lyssna på Stjärndamm hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

I "Stjärndamm" har civilisationen krossats av fienden och kvar återstår bara några enstaka själar, vilka blir viktiga var och en för sig under hela berättelsen. Därför påminner också boken lite om den första. Men trots att fienden har tagit överhanden så finns hoppet ännu kvar hos mänskligheten som inte tänker ge upp i första taget. Frågan är bara hur de ska göra, eftersom allt fler som kämpar i fiendens tecken kommer mot jorden med syftet att knäcka befolkningen. De kvarvarande samlar åter sina krafter och försöker hitta andra överlevande för att slå sig samman, genom olika kontaktmetoder som dock inte är det allra enklaste i en numera kaotisk och besegrad värld. Huvudpersonen Silverbane sitter på fästningen och försöker smida planer så gott det går, genom att hitta en chans att ta tillbaka det som en gång var...

Recension av Stjärndamm

Det märks att författaren har tagit mycket inspiration från sina tidigare litterära verk om kampen om Gotland. I "Stjärndamm" och de tidigare delarna blir den obetydliga soldaten tillsammans med sina kämparvänner, en grundsten i ett stort spel, där de vanligtvis inte skulle ha en chans. Det är den lilla människan som räknas - han som möter Goliath. Detta gör att man som sci-fi fan slukar texten helt. Men "Stjärndamm" har också en del negativa betyg som florerat bland läsare och media. Många menar att det är den sämre boken av de tre, och att man faktiskt kan känna en hint om att författaren har tröttnat en aning på serien och bara velat avsluta trilogin så fort som möjligt för att ge sig hän åt en ny bok. Detta märks av inte minst i den 5 sidor långa finalen där Wilderäng utelämnat en hel del viktiga detaljer som man som läsare helst hade velat haft tillgång till. Huruvida detta stämmer eller inte, vet bara Lars Wilderäng själv, men sant är det att "Stjärndamm" har fått blandad kompott i recensionssammanhang.

Det man dock kan komma överens om är att boken är spänningslitteratur av rang och man kan läsa ut den eller lyssna på den från början till slut, enbart på någon dag eller två.

Lyssna på ljudboken gratis i 14 dagar

Lars Wilderängs Stjärntrilogi och inte minst den sista boken "Stjärndamm" finns tillgänglig som ljudbok hos BookBeat och Nextory. Där kan du ladda ned den och lyssna till den helt gratis under 14 dagar innan du kan välja att påbörja ett abonnemang. "Stjärndamm" blir det perfekta avbrottet när helst du har en stund över, men var medveten om att den blir svår att sluta lyssna till när du väl har börjat. Börja med fördel att lyssna till de andra böckerna i serien först och avsluta sist med den intensiva striden som tar plats i "Stjärndamm".

Stjärndamm
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat