Omgiven av idioter

Bokens fulla titel är "Omgiven av idioter - hur man bäst förstår dem som inte går att förstå" och är skriven av författaren, coachen och beteendeexperten Thomas Erikson. Handlingen går ut på att konkret redogöra för mänsklig kommunikation samt olika sorters kommunikationsstilar för att bidra med ett praktiskt hjälpmedel för dem som på olika sätt upplever dålig kommunikation i sin omgivning eller i sitt vardagsliv.

Lyssna på Omgiven av idioter hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Omgiven av idioter förklarar på ett underhållande sätt vanliga problem och konflikter som beror på olika sätt att kommunicera och vänder sig till alla som någon gång upplevt sig omgivna av idioter som överhuvudtaget inte verkar förstå någonting som sägs eller som det överhuvudtaget inte går att förstå sig på.

Boken bygger på ett system som kallas för DISA-modellen - dominans, inspiration, stabilitet och analys och enligt författaren kan människors olika beteenden kategoriseras ner till fyra olika färgskalor; rött, gult, grönt och blått beteende. I boken får läsaren vägledning i att analysera vilken färg den egna personligheten har. Bakom dessa färger döljer sig fyra personlighetstyper som utgörs av koleriker, sangviniker, melankoliker och flegmatiker. Författaren vill lära ut en modell för hur man kan öva upp sin egen förmåga att känna igen dessa olika typer, att hantera dem samt att kunna förstå hur man själv fungerar. På det sättet kan onödiga missförstånd och en hel del konflikter klaras upp eller undvikas.

Recension

Boken har fått blandad kritik bland psykologer och forskare som menar att systemet som Erikson redogör för är förlegat och ovetenskapligt, och de flesta menar att boken bör läsas med en nypa salt. Andra däremot är överförtjusta och hos majoriteten av alla läsare har boken mottagits med förtjusning. Många känner helt enkelt igen både sig själva och andra bland personlighetstyper och kommunikationsstilar och boken har använts flitigt som diskussionsunderlag på arbetsplatsträffar. Tonen i boken är underhållande och innehållet är lätt att ta till sig. Det finns användbara och praktiska listor och en hel del annat. Många läsare höjer boken till skyarna då de har fått hjälp med att förstå alla dessa obegripliga idioter i sin omgivning.

Som läsare känner man att boken har ett tydligt syfte och en hel del praktiska tips som man kan ha nytta av. Inte minst är den mycket underhållande och man kan med fördel läsa den i en studiecirkel, tillsammans med sin partner eller sina vänner. Thomas Erikson har verkligen satt fingret på ett väldigt vanligt problem som han dessutom erbjuder förklaringar och lösningar på.

Lyssna gratis i 14 dagar

Nu finns denna kloka och underhållande bok dessutom tillgänglig i ljudboksformat hos bland annat Nextory och BookBeat. Här får man tillika en unik möjlighet att lyssna på den helt gratis i 14 dagar, vilket betyder att det finns utrymme att både lyssna och lyssna om. Därefter kan du med fördel teckna ett valfritt abonnemang utan bindningstid om du vill få tillgång till ett nästintill obegränsat utbud av ljudbokstiltar för hela familjen.

Omgiven av idioter
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat