När hundarna kommer

När hundarna kommer är en ungdomsroman om ett samtida Sverige, om kärlek, främlingsfientlighet, gemenskap och mörker. Berättelsen utspelar sig en sommar i en småstad. Ester och Isak finner varandra på en fest där de egentligen inte känner sig riktigt välkomna och de blir hopplöst förälskade i varandra. Varje stund tillbringar de tillsammans, men efter ett par månader börjar Isak känna sig kvävd. Då inträffar något hemskt som gör att han behöver Ester mer än någonsin förut.

Lyssna på När hundarna kommer hos Nextory - Gratis i 14 dagar

En ung pojke har blivit mördad vid sjön och Isaks lillebror Anton är iblandad i mordet. Anton har hela tiden funnits i berättelsens periferi, ständigt på jakt efter någon gemenskap, någonstans där han får vara med och känna sig hemma. Till slut hittar han den bland rakade skallar och hakkors. Att han kanske inte tycker likadant som sina nyfunna vänner försöker han bortse ifrån och snart är det ändå försent.

Det här är en roman om gemenskap och utanförskap, hat och våld och kärlek. Faktiskt finns där, som titeln antyder, hundar också och det är de som förändrar situationen. Det här är Jessica Schiefauers tredje roman och hon tilldelades Augustpriset i kategorin Bästa svenska barn- och ungdomsroman 2015.

Recension

Det här är en stark och viktig roman som griper tag i läsaren från första sidan. Den lämnar ingen oberörd utan träffar en rakt i hjärtat. Det är på samma gång både en vacker skildring och en rå berättelse om livet och vad utanförskap gör med en och hur alla i ens omgivning påverkas av det som sker. Det är flera verkliga händelser som påminner om det vi läser i boken, vilket gör den på en gång mer skrämmande och samtidigt övertygande.

Även fast berättelsen om Anton inte är bokens huvudhandling, utan fokus ligger på Ester och Isak och deras relation, påverkar Antons handlingar allas liv och även kärleksrelationen mellan Ester och Isak. Romanen utspelar sig under 90-talet, en tid när de högerextrema rörelserna var på frammarsch men de flesta inte tog dem på något större allvar utan trodde att det var övergående. Sett i dagens ljus skulle nog de flesta ha reagerat annorlunda på Antons rakade skalle och önskan om att få vara del i en gemenskap. I hans familj tar ingen varningssignalerna på allvar och så går det som det går. Det här är en spännande bok för både ungdomar och vuxna, men den är också viktig och med ett ämne som tål att diskuteras i skolan många gånger om.

Lyssna gratis i 14 dagar

När hundarna kommer finns som ljudbok. Du kan provlyssna gratis i 14 dagar hos Nextory och BookBeat utan att binda upp dig på något. Efter de 14 dagarna kan du utan kostnad avsluta ditt medlemskap eller om du vill höra fler ljudböcker kan du välja vilket abonnemang som passar dig bäst. Både Nextory och BookBeat har ett brett utbud av ungdomsromaner inom många genrer, såsom spänning, romantik, humor och fantasy. Du hittar också intressant facklitteratur inom olika områden. Gör kvällen till din egen mysstund och kryp ner i sängen med en ljudbok i lurarna innan du somnar.

När hundarna kommer
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat