Möss och människor

Möss och människor är den gripande skildringen av vänskapen mellan två personer i samhällets utkant under depressionens USA och deras jakt på försörjning. George Milton och Lennie Small vandrar runt bland olika gårdar i jakt på arbete och deras mål är att en gång kunna skaffa en egen gård med fruktträd och kaniner som Lennie kan klappa. Lennie som är förståndshandikappad tycker nämligen mycket om att smeka mjuka saker vilket leder till hans olycka.

Berättelsen tar sin början strax efter att de båda kamraterna varit tvungna att fly från den förra gården där de arbetade efter att Lennie anklagats för våldtäkt av gårdens fru.

Lyssna på Möss och människor hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Sanningen var dock att han bara ville smeka hennes vackra röda bomullsklänning, och när hon blev rädd och började skrika så drabbades Lennie av panik och tog ett ännu hårdare tag om klänningen.

På flykt från den orättvisa anklagelsen finner de till slut arbete på en ny gård där de träffar Candy som erbjuder dem sina besparingar mot att han får vara med och köpa en gård, men också basens son Curley. Sonen får genast ett ont horn i sidan till Lennie och gör sitt bästa för att ställa till besvär för de båda kamraterna.

Recension

Möss och människor är skriven av nobelpristagaren John Steinbeck, som också är känd för sin episka skildring av depressionens USA i romanen Vredens druvor, där folkförflyttningen undan torka och missväxt snarare än en enskild person är bokens huvudkaraktär. Även om Möss och människor hanterar liknande teman så är den en helt annan bok som är mer avskalad och mer naivistisk i sitt berättarsätt. John Steinbeck har en unik förmåga att gestalta fattigdom, elände och människors strävan till ett bättre liv.

Boken hyllades redan när den kom ut 1937 och blev snabbt en odödlig klassiker tillsammans med andra av Steinbecks verk. Samtidigt förbjöds den på flera amerikanska bibliotek under lång tid på grund av sitt radikala innehåll i flera känsliga frågor och för sin vulgaritet. Som ett resultat av detta har den satts upp på Amerikanska biblioteksförbundets lista över de mest utmanade böcker, medan den i Storbritannien hamnat på plats nummer 52 av landets mest älskade romaner.

Om du redan läst andra böcker av Steinbeck är det här en ljudbok du inte får missa. Och om du ännu inte upptäckt detta fantastiska författarskap så är Möss och människor en bra bok att börja med. Trots sina tunga teman så är boken lättläst och lättbegriplig även om det finns många lager att hitta för den som söker. Möss och människor är en ljudbok som du inte får missa om du har det minsta intresse för litteratur, amerikansk historia eller mellanmänskliga relationer och problem som rör oss alla.

Lyssna på Möss och människor gratis i 14 dagar

Att sätta sig ner och läsa en nobelpristagare i Litteratur kan kännas motigt även om såväl vänner som experter på området bedyrar att just denna bok är ett lättläst mästerverk som man verkligen inte får missa.

Ofta kan det kännas lättare att ta sig över tröskeln genom att lyssna på ljudboken och själv få möjlighet att uppleva detta underbara verk samtidigt som man sköter hemmets sysslor. På Nextory kan du lyssna på Möss och människor på ljudbok, samt andra böcker gratis i 14 dagar.

Möss och människor
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory