Mina drömmars stad

"Mina drömmars stad" skrevs av den folkkäre stockholmsskildraren Per Anders Fogelström. Boken är den första delen i hans romansvit i fem delar om Stockholm mellan 1860-1968. Mina drömmars stad behandlar perioden mellan 1860-1880.

Lyssna på Mina drömmars stad hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Vi får i berättelsen följa hur Henning Nilsson, en femtonårig pojke, kommer till staden som lockar så många från landsbygden.

Det är en omvälvande tid och staden lockar med sina många arbetstillfällen. Henning oroar sig över framtiden i staden och han får slita mycket hårt för att klara sig. Han hittar flera tunga arbeten under historiens gång. Han hittar vänskapen i den politiskt medvetne Tummen och han möter kärleken hos den väna Lotten. Tillsammans hyr vännerna en stuga uppe på Åsöberget. Vid den här tiden arbetar Tummen och Henning sedan en tid i hamnen nere vid Slussen.

Berättelsen är beskrivningen av det hårda livet för de fattiga i staden. Den handlar om vänskap, kärlek, klasskamp, hårt arbete och umbäranden. Framför allt handlar berättelsen i "Mina drömmars stad", och i de fyra följande delarna i sviten, om Stockholm. Det är staden som är huvudperson i berättelsen och vi får följa dess utveckling under ett sekel med stora förändringar. I början har Stockholm närmast en insomnad, medeltida, prägel men industrialismen börjar så smått märkas. I den sista delen av sviten är det den moderna staden som träder fram med begynnande storstadsambitioner. Vi får följa med i denna utveckling genom några stockholmsfamiljers vardagsslit och öden.

Recension

Mina drömmars stad och Stadserien som boken ingår i är en av Sveriges mest lästa och omtyckta verk från 1900-talet. Serien fick sådan enorm respons av läsarna att Per Anders Fogelström senare skrev en kompletterande trilogi om perioden mellan 1749-1860. Denna kallas Barnserien. Mina drömmars stad blev även filmad 1976. Fogelströms sätt att skriva är medryckande och mycket målande. Han kan med hjälp av sin stora kunskap om Stockholms historia ledsaga läsarna genom gränderna i Stockholm under det sena 1800-talet. Genom Fogelströms kärleksfulla och insiktsfulla beskrivningar av Stockholm blir vi som läsare eller lyssnare flyttade tillbaka i tiden.

Ibland använder Fogelström sig av ett äldre språkbruk för att ytterligare förstärka miljöbeskrivningar och karaktärer. Detta är inte minst viktigt då han berättar om gamla, sedan länge försvunna, yrken och platser. Mina drömmars stad är fortfarande, nästan sextio år efter första utgivningen, ett av de främsta verken om Stockholm och Sveriges historia sett med den framväxande arbetarklassens ögon. Boken brukar vara obligatorisk läsning för gymnasieelever på kurser i Svenska, Svenska som andra språk och Svenska för invandrare. Genom denna stockholmsskildring får eleverna dels möta ett rikt utvecklat språk och dels får de insikter om hur livet kunde te sig för de fattigare människorna under det sekel som Sverige drogs in i moderniteten.

Lyssna gratis i 14 dagar

Nu har du ett gyllene tillfälle att bekanta dig med Mina drömmars stad och andra böcker. Du kan just nu provlyssna gratis i 14 dagar på många ljudböcker hos Nextory och BookBeat. Mina drömmars stad är inläst av skådespelaren Helge Skoog. Hos Nextory och BookBeat finns tiotusentals ljudböcker tillgängliga inom alla upptänkliga genrer. Om du efter din gratis provperiod har blivit fäst vid det underbara med ljudböcker kan du mot en låg månadsavgift fortsätta att lyssna. Fördelarna med ljudböcker är många. Du kan lyssna medan du kör bil eller arbetar. Du kan koppla av med en lysande ljudbok med ljuset släckt, så att du inte stör din partner eller barnen. Har du väl provat ljudböcker vill du aldrig sluta.

Mina drömmars stad
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat