Mannen som sökte sin skugga

Mannen som sökte sin skugga är den femte delen i romanserien om hackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist som tog sin början i Milleniumtrilogin som författades av journalisten och Expogrundaren Stieg Larsson. Romanen tar sin början på kvinnofängelset Flodberga där Lisbeth Salander avtjänar ett kortare fängelsestraff för egenmäktigt förfarande. Fängelsets tillvaro är hård med interna konflikter och utmaningar som Lisbeth i möjligaste mån försöker undvika att dras in i, men till slut blir hon ändå utmanad av den informelle ledaren Benito efter att Lisbeth försvarat en medfånge från trakasserier.

Lyssna på Mannen som sökte sin skugga hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Mitt i detta tillstånd av hot och konflikter får Lisbeth tillgång till dokument som ger ny information om hennes barndom och de övergrepp som myndigheterna utsatte henne för, och med hjälp av journalisten Mikael Blomkvist får hon veta att det finns kopplingar till en delägare i Alfred Ögrens fondkommissionär vid namn Leo Mannheimer. Frågorna hopar sig och Lisbeth måste balansera hotet i fängelset med jakten på sanningen i sin egen barndom.

Liksom tidigare böcker i Millenniumserien så är Mannen som sökte sin skugga en spännande roman med inslag av samhällskritik och konspirationer som får det att kittla i magen av både spänning och obehag. Ett måste för alla Millenniumälskare som följt Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist redan från början i den första boken Män som hatar kvinnor.

Recension

När det stod klart att David Lagerkrantz skulle fortsätta att skriva Stieg Larssons Milleniumserie skapades en het debatt om rätten att skriva vidare på andra författares bokserier och många var starkt kritiska till projektet. Men när boken väl var ute så visade det sig att Lagerktantz med briljans lyckades axla ansvaret och föra berättelsen vidare. Det gäller även i den femte boken "Mannen som sökte sin skugga" som är en både värdig och spännande fortsättning på en älskad bokserie.

Mannen som sökte sin skugga har liksom tidigare delar i serien fått ett gott mottagande av såväl läsare som recensenter och kallats både spännande och full av aktuella teman, där bland annat hedersvåld och statligt våld mot barn från minoriteter ingår. I Göteborgsposten skrivs det om hur Lagerkrantz nu hittat sin egen röst, och i Svenska dagbladet menar recensenten att Lagerkrantz förvaltar Stieg Larssons arv väl. För dig som älskade de tidigare delarna är Mannen som sökte sin skugga en fantastisk fortsättning på en spännande historia, som förhoppningsvis inte kommer ta slut än på många år. Än har såväl Lisbeth Salander som Mikael Blomkvist mycket kvar att ge.

Lyssna gratis i 14 dagar

Att köpa böcker är ofta en stor kostnad för bokälskare samtidigt som det kan vara svårt att hitta tid för att läsa böckerna man köpt. Genom att testa Nextory eller Bookbeat kan du nu lyssna gratis på Mannen som sökte sin skugga och många fler böcker i 14 dagar. På så vis sparar du både tid och pengar eftersom du kan följa Lisbeth Salanders äventyr samtidigt som du sköter hemmets sysslor, promenerar, tränar eller kör bil. Så lämna bokhyllans dåliga samvete av olästa böcker och skaffa ett konto redan idag.

Mannen som sökte sin skugga
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat