Flaskpost från P

2016 skrevs boken "Flaskpost från P" av författaren Jussi Adler-Olsen. Bokens handling som tar plats i Danmark öppnar upp med att syskonparet Magdalena och Samuel som spenderat sina ungdomsår i en religiös sekt, mystiskt försvinner. När Köpenhamnspolisen sedan får en gammal flaskpost som daterar från 90-talet och har befunnit sig på ett fönsterbleck i polishuset utan att någon lagt märke till det, börjar de se länkar mellan de två händelserna. Flaskposten verkar nämligen vara skickad av en pojke som desperat ropar på hjälp.

Lyssna på Flaskpost från P hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Kommissarie Carl Mørck och Assad tar sig an fallet och ledtrådarna börjar så småningom ta dem till sektens medlemmar som efter en del förhör kommer att leda de två poliserna vidare mot en man vars förflutna kantas av inblandning i mord och bortrövande av barn. Dock har de tidigare morden aldrig kommit upp till ytan och blivit kända hos polisen på grund av mannens tillvägagångssätt. Hans taktik är nämligen att kidnappa minst 2 barn från strikt religiösa sekter, ta livet av det ena och kräva lösensumma för det överlevande barnet - samt en fullständig tystnad av föräldrarna.

Som du förstår har den danska polisen nu händerna fulla att försöka lösa både gamla mord och hitta den tveklöst desperate pojken i nöd som man vet har skickat flaskposten. De ska också försöka leta rätt på mördaren som fortfarande befinner sig på fri fot.

Recension

"Flaskpost från P" är en olidligt spännande thriller som på många håll i boken tar oväntade vändningar och förser läsaren med kalla kårar längs med ryggraden och en läslust som heter duga. Då det är avdelning Q hos Köpenhamnspolisen - avdelningen för nedlagda brottsfall, blir mordgåtorna näst intill omöjliga att lösa men det är just det som ger boken det höga betyget. Som läsare kan man helt enkelt inte släppa den, vilket får folk att lusläsa den i sträck.

Författaren har tidigare skrivit om just denna avdelning och samtliga böcker har en stor läsarkrets som är honom trogen. Det som också förser boken med en extra dos spänning är att fallen fortfarande är aktuella och att det är bråttom att hitta den skyldige. Den gemensamma nämnaren för både "Flaskpost från P" och de tidigare utgivna böckerna om avdelningen, är att man i samma veva som man tar del av mordutredningarna, också får en inblick i huvudkaraktärens eget liv och egna tankar. Boken blir därför personlig och gripande på samma gång. Den bidrar med full fart från första bladet och inget kapitel känns seglivat eller orealistiskt. Och slutet är till på köpet aldrig det du gissar från första början...

Lyssna gratis i 14 dagar

Som alla deckare gör sig "Flaskpost från P" bäst som en ljudbok, även om du kanske uppskattar att vända blad för blad, manuellt. Hos BookBeat och Nextory finns boken tillgänglig som ljudbok där du som en nyfiken läsare kan dra nytta av uppläsarens anpassade röst och inlevelseförmåga, helt gratis i 14 dagar. Passar perfekt en mörk höstkväll eller under flygturen, likaväl som den kan lyssnas på under semestern eller i bilen på väg till jobbet. Den påtagliga spänningen kommer att få dig att inte vilja stänga av i första taget.

Flaskpost från P
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat