En droppe midnatt

Artisten Jason Timbuktu Diakité har skrivit en roman om sökandet efter sina egna rötter. Han tar oss med på en familjehistoria som börjar i USA under slaveriets tid och slutar i det svenska folkhemmet. Det är en berättelse om rasism och om en vilja att höra till, i en värld där han redan som liten får veta att han varken är svensk nog eller amerikan, varken svart eller vit. Han får inte höra till i något sammanhang. Jason berättar om mobbning under uppväxten i Lund på 1980-talet och vidare om hur han som vuxen funderar kring identitet och tillhörighet.

Lyssna på En droppe midnatt hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Han börjar söka efter sina egna rötter och hamnar i South Carolina och i slaveriet. Hans farfar tog sig till Harlem i jakt på ett bättre liv och hans pappa tog sig sedan över Atlanten till Lund, även han i förhoppningen om att få det bättre. Musiken är något som går som en röd tråd genom boken. I jobbiga perioder finns den alltid där och Jason själv slog igenom som rappare. Han skriver om släktens historia och om hur varje generation påverkas av vad som har hänt tidigare generation. Hur han själv påverkas av sin farfars historia än i dag.

Recension

"En droppe midnatt" är en stark och vacker skildring av en släkthistoria. Det är också en angelägen och aktuell berättelse där han gör upp med USA som drömmarnas och möjligheternas land - men också ett land fullt av rasism och förtryck. Genom boken får vi större förståelse för hur även svarta kan rösta på en sådan president som Donald Trump: de vet att de andra politikerna inte gör något för att förbättra deras situation och alltså har de inget att förlora på att rösta på Trump. Jason Diakité är även kritisk mot hur det ser ut här i Sverige. Gamla maktstrukturer finns kvar i samhället, även om vi inte alltid ser dem, och i söderns USA är rasismen bara nätt och jämnt sopad under mattan. Språket växlar mellan svenska och engelska och flyter smidigt. Berättelsen är kanske inte alltid kronologisk, utan mer associativ, men Jason har en känsla för de där detaljerna som gör att vi lever oss in i varje tid och tar människorna till våra hjärtan. Här finns känslor av ilska och uppgivenhet, men också sympati och melankoli. Det är en intressant familjehistoria med ett viktigt tema, helt enkelt en angelägen bok att läsa.

Lyssna gratis i 14 dagar

Du vet väl att du kan lyssna på "En droppe midnatt" som ljudbok? Du registrerar ett konto hos Nextory eller BookBeat och lyssnar antingen online eller laddar ner boken till din telefon. Att lyssna på ljudböcker när du är på resande fot minimerar din packning, jämfört med om du skulle bära med dig en trave böcker, och gör transportsträckorna till trevliga upplevelser istället för till tråkig väntetid. Du kan lyssna på boken gratis i 14 dagar utan att förbinda dig till något. Om du upptäcker att du gillar att lyssna på ljudböcker finns ett stort bibliotek med många inspirerande titlar att välja mellan.

En droppe midnatt
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat