Det förlorade barnet

Det här är den fjärde och avslutande boken i Elena Ferrantes tetralogi "Neapelkvartetten" - en berättelse om vänskap kvinnor emellan, fattigdom, politik och ålderdom. Huvudkaraktärerna är fortfarane Elena Greco och Lila Cerrullo, men i den här boken går berättelsen mot sitt slutskede. Vi har nu kommit fram till 70-talet där boken sedan tar oss fram till en bit in på 2000-talet.

Lyssna på Det förlorade barnet hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

I Det förlorade barnet har Elena (som i boken beskrivs som "jag") skilt sig och hon är nyförälskad i sin kärlek från yngre dagar, Nino. Kärleken för henne tillbaka till barndomsstaden Neapel och här börjar en ny kamp för Elena - om att satsa på författarkarriären och dessutom vara en bra mamma. Något som för Elena tycks vara en riktig slitsam inre kamp och det faktum att Nino lever tillsammans med henne vid sidan av ett äktenskap gör inte saker enklare.

Boken behandlar Elenas och Lilas år som medelålders mammor samt vägen mot åldrande på ett stundvis sorgligt sätt. De två barndomsvännerna lever i ett maffiastyrt Neapel med hård jargong där olika konflikter avlöser varandra och det finns få stunder för lugn och frid. Elena känner sig dessutom ständigt underlägsen Lila när det kommer till framgång och intellekt - något hon också jämför i deras döttrar. Att återvända till sin barndomsstad är med andra ord inte lätt för Elena.

Recension

Det förlorade barnet är liksom de tidigare tre böckerna en välkomponerad berättelse som i det stora hela fångar dramat på ett engagerande sätt. Starten är dock något långsam och scenerna där den kreativa samt oberäkneliga Lila vinner över de ganska långråkiga beskrivningarna om Elenas kärlekshistoria med Nino.

Ferrantes avslutningsbok Det förlorade barnet tar oss till berättelsens slut, men den efterlämnar en hel del frågor. Det intentsägande slutet är något oväntat eftersom hela tetralogin byggt upp en berättelse som förväntas ha sitt värdefulla avskedskapitel. I det här fallet är dock bokens och hela Neapelkvartettens avslut något helt annat och författaren har förmodligen med avsikt valt att lämna saker olösta. Elena och Lila är med andra ord lämnade åt sina öden och författarens förmåga att gripa tag om denna konfliktbottnade vänskap imponerar.

Neapelkvartetten är inget finstilt verk utan tvärtom är det banala språket böckernas nyckelord. Allting är beskrivande och kronologiskt, ingenting är skrivet i onödan eller för att förstärka litterära finesser. För vissa kan detta uppfattas som ett kyligt och hårdtonat språk, men faktum är att det även bör ses som en konst. Att ge betong, hård kultur och fattigdom en textuell beskrivning är inte enkelt, men Ferrantes besitter denna magiska förmåga.

Det bör nämnas att den svenska översättningen är otroligt välgjord och du får verkligen en känsla för så väl Neapels gråa miljö som den hårda tilltalsjargonen mellan karaktärerna. I den här sista boken om Elena och Lila lyckas författaren verkligen locka ut den ganska bittra personlighet Elena stundom visat i de tidigare böckerna.

Lyssna gratis i 14 dagar

Har du redan läst Ferrantes tidigare böcker i Neapelkvartetten och vill sluta cirkeln om berättelsen om Elena och Lila har du nu chansen att göra detta digitalt. Hos Nextory och BookBeat kan du under två veckors tid lyssna helt gratis på Det förlorade barnet eller någon av de andra titlarna i Ferrantes tetralogi. Det enda du behöver göra är att ladda ned e-tjänsternas app till din mobila enhet. Sedan är det bara att sätta på hörlurarna, luta dig tillbaka och börja lyssna.

Det förlorade barnet - sista boken i Neapelkvartetten

Ett maffiastyrt Neapel är platsen för Elena Ferrantes bok Det förlorade barnet. Till slut ska vi få veta mer om Elena och Lilas livsöden. Läs mer här.

Det förlorade barnet
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat