Det

"Det" är den ruskiga berättelsen om sju elvaåringar i den fiktiva amerikanska staden Derry vars vägar av olika skäl korsas och som ställs inför en uråldrig ondska i form av clownen Pennywise som vaknar ur sin vila vart 25:e till 30:e år för att döda och äta sig mätt. Bill som är informell ledare för gruppen dras med svåra skuldkänslor efter att hans lillebror George en kväll går ut i regnet och lekt med den pappersbåt som Bill tillverkat åt honom för att sedan försvinna spårlöst. Snart börjar fler konstiga saker att hända i den lilla staden då medlemmarna i gruppen som de valt att kalla "förlorarklubben" bland annat börjar möta just de sakerna som de är mest rädda för.

Lyssna på Det hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

De börjar undersöka saken och snart pekar allt på att det är en uråldrig ondska vars fysiska form är den onde clownen Pennywise som ligger bakom såväl Georges försvinnande som andra dödsfall, och de utstötta barnen i förlorarklubben inser att det är deras ansvar att stoppa Pennywise med risk för sina egna liv. Samtidigt skapas ett band mellan de modiga elvaåringarna som kommer följa dem många år fram i tiden och ta dem tillbaka till en gammal verklighet som de trodde att de glömt för gott.

Stephen Kings klassiska skräckroman fick ett uppsving 2017 när boken återigen filmatiserades. När upprörda tittare klagade på att det dröjer ett helt år tills nästa del kommer svarade Stephen King att del två redan finns ute som bok för den som vill veta hur det går. "Det" är kanske Stephen Kings ruskigaste roman som förutom skräck och ond bråd död också behandlar teman som vänskap, kärlek, resan från barn till vuxen, mobbing och övergrepp. Liksom i flera av Stephen Kings böcker så är karaktärerna levande och sympatiskt gestaltade. Ofta önskar man mitt i läsningen att det var en feelgood-roman snarare än en skräckroman och att alla karaktärerna man snabbt lärt sig älska ska klara sig levande och helskinande.

Även Stephen King har på senare år fått ett uppsving och slutat betraktas som en skräpförfattare av kiosklitteratur då fler och fler har upptäckt hans fantastiska kunnande inom skrivandets hantverk, karaktärsskapande och gestaltande av universella teman som ofta, om än inte alltid, rör unga och utstötta människors kamp för acceptans. "Det" är en av Kings största mästerverk och ett måste för såväl skräckälskare som övriga litteraturälskare, även om det kommer innebära att du sover med lampan tänd en lång tid framöver.

Lyssna gratis i 14 dagar

Känner du att du skulle vilja följa Stephen Kings uppmaning att läsa "Det" innan nästa film kommer ut, samtidigt som du känner att du inte riktigt har tid att sätta dig till ro med denna tunga tegelsten? Kanske har du inte heller råd att köpa boken just nu samtidigt som du inte kan vänta på att få följa förlorarklubbens kamp mot den uråldriga ondskan ända fram till slutet. På Nextory och Bookbeat kan du lyssna på "Det" och andra böcker gratis i 14 dagar. Så vad väntar du på?

Det är ett av Stephen Kings mest ruskiga mästerverk.

It
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat