Born to run: jakten på löpningens själ

Det är inte särskilt förvånande att löpning är en av världens vanligaste sporter. Att springa är gratis, det är lätt, det ger en allsidig träning som involverar hela kroppens muskler – och det passar alla! Men löpning är inget nytt påfund. Människan har sprungit sedan urminnes tider och idag frågar sig också många hur denna träningsforms historia tedde sig. I boken "Born to run – jakten på löpningens själ" skriver författaren Christopher McDougall om löpning utifrån ett annat perspektiv. Han får forskning och den intressanta bakgrunden till varför människan är skapt för att springa, att spräcka olika nutida myter som rotat sig i samband med löpning. McDougall har studerat löparstammen tarahumara, grävt djupare i olika studier, och samtalat med världens största elitlöparprofiler – och utifrån dessa fakta beskriver han löpningen som något lika naturligt som att äta och sova.

Lyssna på Born to run hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

I "Born to run – jakten på löpningens själ" bekantar du dig närmare med löpningen och framför allt ultralöpningens hemligheter för att studera människans fantastiska förmåga att springa långdistanslopp. En annan intressant aspekt McDougall tar upp är hur de kvinnliga ultralöparna ofta klarar av längre och tuffare distanser än män i allmänhet, och att mänskligheten faktiskt är född att springa varsomhelst, närsomhelst.

Recension

Boken har inte bara lett till ett stort antal nyfikna motionärer och maratonlöpare som lusläst blad för blad för att hitta den optimala motivationen. Boken har också bidragit till nya typer av löparskor ute på marknaden, samt en allmänt större medvetenhet om denna uråldriga sport som etsat sig fast i människor med extra mycket spring i benen. Författaren vrider på myterna om långdistanslöpning och att ultralöpning skulle vara skadligt. Tack vare den presenterade forskningen och studierna av den uråldriga indianstammen tarahumara som springer makalösa distanser i vått och torrt, dag och natt, upp och ner i olika typer av terräng– så ställs den moderna löptekniken i ett helt annat skimmer. Detta gör att boken är otroligt intressant att lyssna på – kanske till och med under ett löparpass...

Gamla teorier slaktas och de moderna löparskorna går samma väg. Fram för barfotaskor och mjuka, snabba steg! "Born to run – jakten på löpningens själ" har blivit en bästsäljare världen över som hjälper folk att svara på frågan om varför de egentligen springer. Men faktum är också att svaren som ges är relativt enkla och självklara. Boken har blivit så omtalad och läst att den översatts till 12 språk sedan utgivningsåret 2012, och toppat listorna över planetens mest sålda böcker. Den har också filmatiserats med Matthew McConaughey i huvudrollen.

Lyssna gratis i 14 dagar

"Born to run – jakten på löpningens själ" har fått både motionärer och inbitna långlöpare att ta en paus från joggingturerna och parkera sig med boken i sofforna. Du kan även ladda ned den som ljudbok hos BookBeat och Nextory och lyssna på den vid allehanda tillfällen. Dra nytta av en provperiod på 14 dagar helt gratis för att sedan ta chansen att abonnera dig. Du kommer garanterat känna löpsuget kicka igång och få inspirationen att flöda genom att bekanta dig med världens äldsta sport ur ett helt annat perspektiv.

Born to Run: Jakten på löpning
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat