50 nyanser av frihet

"50 nyanser av frihet" är den tredje och sista boken i E.L James trilogi om litteraturstudenten Anastasia Steele och den svårfångade VD:n Christan Grey som i den första boken inleder en relation. I "50 nyanser av frihet" gifter sig Ana och Christian, reser på bröllopsresa till Syd-Frankrike och njuter av livet i lyx och flärd. Men givetvis smyger sig de grandiosa sexscenerna in och smyckar boken till läsarens stora glädje. I denna bok blir lyckan dock kortvarig, eftersom Ana upptäcker att hon är gravid, till Christians stora förtret. Som grädde på moset, eller ska vi säga för att strö salt i såren, så är den hämndlystne f.d chefen Jack Hyde från Anas arbetsplats ute efter att göra paret illa. En hel del biljakter och action förekommer – som alla dock slutar lyckligt på olika sätt och vis...

Lyssna på 50 nyanser av frihet hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Bokens handling börjar bra och lyckosamt, men strax uppkommer en rad problem som hotar både lycka och livet på ett flertal karaktärer. Samtidigt brottas Christian fortfarande med sitt förflutna och sitt begär efter dominans och hårdhänta tag – ur sexuell bemärkelse. De långa och kryddiga sexscenerna är absolut inte bortglömda och vi bekantar oss med än fler sexleksaker som efter filmatiseringen av boken 2018 sålde slut i butikerna på ett ögonblick.

Recension

När vi väl trodde att Ana och Christan skulle leva lyckliga i alla sina dagar så blir vi avbrutna av hämndlystnad, svartsjuka och egensinnighet av folk som inte nöjer sig med att låta dem vara ifred. "50 nyanser av frihet" kommer dock att förse oss med vågor av lycka och avslöjanden av hemligheter, vars ovisshet har legat och grott hos både Anastasia och alla nyfikna läsare som egentligen undrat vad tusan Christan har varit med om som barn. Boken har som i övriga fall fått bra recensioner med undantag för kritiska kvinnosakskämpar, som än en gång tvivlar på denna typ av relation och påtalat sin besvikelse om mäns "maktmissbruk".

Om man ska vara riktigt kritisk så känns vissa delar av historien en aning avlägsna och orealistiska och det märks att det är en fanfiction där fansen har haft sitt att säga till om. Men slutet gott, allting gott och vi stänger boken och serien om Anastasia Steele och Christian Grey i hopp om att de fortfarande lever lyckliga i sitt lanthus i Seattle med sina två barn Teddy och Penelope – med sin röda sexkammare full av floggers, dildos, ögonbindlar och handbojor.

  • Som en parentes kan vi även nämna att den fjärde och femte boken "Grey enligt Christan" och "Mörkare – 50 nyanser av mörker enligt Christian" där man som läsare helt får höra Christans version, numera kan läsas. En tredje bok som härrör "50 nyanser av frihet" enligt Christans perspektiv ges förhoppningsvis också ut inom kort.

Lyssna gratis i 14 dagar

Om du som många andra som ännu inte läst boken "50 nyanser av frihet", vill få dig ett smakprov på vad författaren har att erbjuda, så kan du lyssna gratis i 14 dagar på BookBeat eller Nextory. Du som redan är bekant med boken kan med fördel läsa den om och om igen...

Upplev "50 nyanser av mörker" som ljudbok och lyssna i små eller stora omgångar på heta sexscener, actionladdade äventyr eller motsägelsefulla dialoger som kryddar bokens innehåll. Vill du sedan fortsätta att abonnera dig är det inga problem för att läsa vidare om ett av världens mest omtalade, fiktiva par.

Läs 50 nyanser av frihet och avsluta den laddade trilogin

Här får du en inblick om vad som sker i E.L James sista bok i berättelsen om Ana och Christian. Ta del av recensionen samt av handlingen genom en ljudbok!

50 nyanser av frihet
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat