Utvandrarna

Utvandrarna är kanske ett av våra allra mest älskade svenska verk. Tillsammans med "Invandrarna", "Nybyggarna" och "Det sista brevet från Sverige" utgör de en klassisk romanisvit som ytterst få svenskar kunnat missa. Handlingen, som utspelar sig under mitten av 1800-talet i Ljusne socken i Småland, är inte bara intressant och spännande utan även lärorik. Kristina, hennes man Karl Oskar och dennes bror Robert samt de andra i socknen har det tufft i Sverige, som på den tiden inte var det jämställda land vi känner till idag.

Lyssna på Utvandrarna hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Fattigdomen var ett faktum, och likaså var sjukdomarna, som ofta var dödliga. Därför bestämmer sig det modiga paret och några av deras vänner att lämna allt de känner till bakom sig, och ta chansen till ett bättre liv i Amerika. De säljer allt som inte kan tas med på den långa resan, och väljer att ta alla risker för att kunna få en bättre existens lång hemifrån.

Recension av Utvandrarna

Den älskade klassikern av Vilhelm Moberg är fortfarande en succé i Sverige, och det är inte svårt att förstå varför. Boken tar med oss på ett spännande äventyr som många av oss kan identifiera oss med. Idag är det inte fattigdom, svält eller extrema arbetsförhållanden som får oss att åka ut i världen (framförallt inte om vi vuxit upp i norden), utan det är snarare en äventyrslystnad och en önskan om att lära oss mer om världen vi lever i som lockar. På det sättet kan många av oss förstå deras färd, och allt vad den innebär. Samtidigt får vi lära oss helt nya saker, exempelvis hur det faktiskt såg ut på den tiden, och hur det kändes att leva i en sådan miljö. Tankarna och känslorna kring livet som leder fram till beslutet är väldigt intressanta att förstå, och det resulterar också i att vi får en bättre förståelse för människor i andra delar av världen som i dagsläget lever under mycket liknande förhållanden. Boken kan därför ses som ett måste både för att den är en svensk klassiker, men också för att den öppnar våra ögon för vår egen historia och för den verklighet många människor lever i idag. Utvandrarna är utan någon som helst tvekan en bok som tillför oss något av värde, och som lämnar ett avtryck hos oss som individer.

Lyssna på Utvandrarna gratis i 14 dagar

Till skillnad från Karl Oskar och Kristina har vi idag möjlighet att lyssna på våra favoritböcker genom tjänster som Nextory och BookBeat. Du kan också hitta en mängd andra spännande alternativ när du väljer tjänsterna, och något som är särskilt roligt är att du kan få prova på att lyssna gratis i 14 dagar - därefter kan du själv välja om du faktiskt vill ha ett abonnemang eller inte. Fördelen med ljudböcker är att du kan få lyssna på en professionell berättarröst som känner till boken väl, vilket kan förbättra upplevelsen. Dessutom kan du lyssna på den envise Karl Oskar eller den modiga Kristina medan du sitter på tåget, diskar eller lagar mat. Varför inte förgylla din vardag med en tidlös klassiker?

Utvandrarna
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat