Thinking, Fast and Slow

Thinking, Fast and Slow är en bästsäljare av författare Daniel Kahneman, som 2002 fick Nobelpriset i ekonomi trots att han är professor i psykologi. Kahneman har dock utnämnts till en av världens mest inflytelserika personer inom nationalekonomi och en del av hans teorier inom beteendevetenskap och rationellt ställningstagande kommer hans publik tillgodo i Thinking, Fast and Slow. Den engelska versionen av ljudboken uppläses av Patrick Egan. Bokens längd är 20 timmar och 9 minuter.

Lyssna på Thinking, Fast and Slow hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Kahneman beskriver hur vår hjärna i grunden bygger på två olika system, vilka styr vårt beteende. System 1 är automatiskt och direkt, medan system 2 är medvetet och tar längre tid att genomgå. Anledningen till att vi har dessa två system är att de tillsammans hjälper hjärnan att fungera effektivt. Problemet är att hjärnan är lat och gärna förirrar sig till att använda sig av det enklare system 1, vilket ibland leder till felaktiga beteenden.

Hjärnan låter sig gärna luras

Ett exempel Kahneman tar upp som illustrerar hjärnans förmåga att ta genvägar är frågan "En boll och ett racket kostar 1,10 dollar. Racketen kostar 1 dollar mer än bollen. Vad kostar bollen?" Om ditt svar är 0,10 dollar har du fel, men du har exemplifierat Kahnemans teori. Rätt svar är att bollen kostar 0,05 dollar och racketen kostar 1,05 dollar. Det här är ett exempel på hur hjärnan låter sig luras eftersom den applicerade system 1 på problemet.

Lyssna på "Thinking, Fast and Slow" gratis

Kahnemans teori bygger på att vi tar snabba beslut, även då hjärnan inte tillgodosetts med tillräckligt mycket information för rationellt beslutsfattande. Vill du lära dig mer om hur psykologin bakom människans handlingar och varför vi, mot bättre vetande, agerar irrationellt i situationer är "Thinking, Fast and Slow" helt rätt bok för dig. Du kan lyssna på "Thinking, Fast and Slow" och en mängd andra ljudböcker på Nextory och BookBeat. Du får tillgång till hela biblioteket helt utan kostnad under en begränsad period.

Thinking, Fast and Slow
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat