Sapiens: En kort historik över mänskligheten

Yuval Noah Hararis bok Sapiens - en kort historik över mänskligheten handlar om hur människan formats och utvecklats genom tiderna; från grottåldern till framtidens bioniska varelser. På sitt karaktäristiskt klara och raka sätt berättar författaren om vad som skiljer människan från aporna, varför hon följer vissa ledare, både korporativa och religiösa, och hur biologin ligger som bas för flera av våra beteenden. Genom att ge belysande modeller visar Harari hur våra värderingar ofta har historisk grund och hur vårt samhälle fungerar, till exempel hur pengar endast fungerar eftersom vi alla tror på dem, när de i själva verket enbart består av lite värdelöst papper som man inte ens kan tända en lägereld med.

Lyssna på Sapiens hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Harari funderar också på varför vi gör som vi gör, och hur det kommer sig att västerlandets kvinnor idag har mer makt och inflytande i jämförelse med sina forna systrar, trots att de fortfarande är exakt samma varelser. Vem blir ledare i ett land eller över en stor armé; den starkaste eller den smartaste? Eller är det andra kvaliteter som avgör? Boken ställer många intressanta frågor och ger grund för spännande diskussioner med omgivningen, samt funderingar över vilka vi människor i själva verket är.

Ett måste på alla bokhyllor

Hararis bok har sedan den först publicerats år 2011 blivit en global succé; den toppar världens bästsäljarlistor och har översatts till nästan femtio språk. Anledningen att just denna berättelse blivit så populär är dels dess många och intressanta fakta men också författarens spekulationer över varför saker skett som de har gjort och hur vi blivit de vi är. Språket är flytande och lättförståeligt, trots ämnets komplicerade innehåll, och väcker vidare nyfikenhet hos alla som tar del av boken.

Sapiens är en av nutidens viktigaste böcker då den ger en både djupgående analys och genomgripande översikt när det kommer till den varelse vi kallar människa. Det här är ingen vanlig kronologisk historia utan snarare en förklaring till olika mänskliga beteenden och fenomen som hunger, våld, kärlek och religion med människans historia som bakgrund. Den tvingar oss att ställa oss frågor om hur vi värderar oss själva och vår omvärld, och varför vi väljer ett visst beteende framför ett annat. En apa kan tränas till att döda för bananer, men inte för ett löfte om att bananerna kommer efter att den själv dött: gör det apan till smartare eller mindre intelligent än människan, som genom tiderna upprepade gånger utfört moraliskt tveksamma saker för löften om belöningar efter döden? En bok som kommer att ändra ditt sätt att se på världen!

Lyssna på Sapiens gratis i 14 dagar

Du kan lyssna på Sapiens helt gratis i 14 dagar hos Nextory och BookBeat. Passa på att ta del av Hararis kunskap och funderingar i hemmet, i bilen, på bussen eller på gymmet och njut av friheten att kunna utföra olika sysslor medan du stimuleras intellektuellt.

Efter det bestämmer du själv om du vill fortsätta eller inte men sannolikheten är att du kommer att vilja fortsätta ta del av det enorma utbud som finns att tillgå på Nextory och Bookbeat. En bok är så mer än bara underhållning, den berikar livet och finns nu alltid tillhanda, vad du än håller på med.

Sapiens: En kort historik över mänskligheten
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat