Min fantastiska väninna

I Norditaliens efterkrigstid lever två unga flickor - Lila och Elena. Boken är skriven av författarinnan Elena Ferrantes. Själva handlingen utspelar sig i en hyreskasern utanför staden Neapel där maffian och Andra Världskrigets spår sätter både skräck och käppar i hjulen för många av stadens invånare. Elena och Lila är bästa vänner men kommer från relativt olika bakgrunder.

Lyssna på Min fantastiska väninna hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Elenas far ser till att dottern får studera vidare medan Lila gifts bort vid endast 16 års ålder till den mördade maffiabossens son. Även om dessa flickor är varandras högra hand i vått och torrt finns det alltid en osynlig rivalitet mellan dem. Lila är bäst i klassen och får A på alla prov. Samtidigt är de båda hopplöst förälskade i Nino som bor i samma kasern som dem. Dock gömmer de den dolda rivaliteten för varandra, och fortsätter som om ingenting hade hänt. Men kärleken till Nino kommer dock en dag att få oanade konsekvenser för båda flickorna.

Boken öppnar upp när flickorna har hunnit bli 66 år och inte längre är i kontakt med varandra. Det framkommer dock att Lila är försvunnen och hennes son tar kontakt med Elena eftersom han tror att hon kan gömma sig hos henne. Men Lila är inte där och i hopp om att hitta henne och påminna sig om barndomens år, skriver Elena en roman om deras uppväxt och delade tankar.

Recension

"Min fantastiska väninna" har lovordats av både press och läsare världen över. Det är en berättelse i 4 delar, där man i samtliga rycks med och sugs in med en oförmåga att sluta läsa. Det som är intressant är att författarinnan Elena Ferrante egentligen är en pseudonym och ingen vet vem hon (eller han) är. Trots detta har hon blivit den kanske mest uppmärksammade, italienska författaren som på ett ingående och berörande sätt beskriver familjefejder, hemlig kärlek och klasskillnader som många av de äldre läsarna själva kan vittna om från deras egna ungdomsår.

Boken lämpar sig dock för alla typer av människor, men den äldre generationen kan ha en aning lättare att relatera till boken än den yngre. Det som historien bygger på är relationen mellan flickorna, hur konkurrensen alltid finns närvarande men hur vänskapen ändå består in i det sista. Tycker man extra mycket om Italien, som sig bör, är "Min fantastiska väninna" en mycket intressant bok. Det är nästan som om man själv befann sig i Neapels utkanter när man lyssnar eller läser den.

Lyssna gratis i 14 dagar

Historien om "Min fantastiska väninna" är uppdelad i 4 delar och detta är den första delen. Hos BookBeat och Nextory kan du lyssna på den gratis i 14 dagar - som ljudbok hemma i soffan, i bilen, på promenad eller under semestern. "Min fantastiska väninna" får dig att glömma vardagen för en stund och hamna i en helt annan miljö som både är charmig och skrämmande på samma gång. Efter 2 veckor beslutar du således om du vill fortsätta abonnera dig och på så sätt fortsätta lyssna på de kommande delarna i romaneposet av Elena Ferrante.

Min fantastiska väninna
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat