Liv 3.0

Max Tegmark succébok 3.0 handlar om artificiell intelligens och hur nära vi är gårdagens science fiction. I boken tar Tegmark upp hur den teknologiska framfarten gjort att mycket av tekniken är automatiserad. Hur tar man ställning till det i en juridisk mening? Vilka jobb kommer tekniken att automatisera helt? Vilka jobb ska få vara automatiska ur en moralisk synpunkt? Tegmark tar även upp potentiella framtida scenarion och vad vi ska göra för att hålla oss på goda villkor med artificiell intelligens.

Lyssna på Liv 3.0 hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Max Tegmark är en kosmolog och fysiker med svensk-amerikanska rötter. Tegmarks tog civilingenjörsexamen i teknisk fysik år 1990 på KTH och samtidigt fick han även en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Han har dessutom fått pris av KTH år 2015 för sitt arbete och publicerat hundratals vetenskapliga artiklar bland annat i The Huffington Post. Tegmark har även varit med i ett flertal vetenskapliga dokumentärer där han främst pratar om AI och kosmos uppbyggnad.

De tre livsstegen

Tegmark tar upp mycket intressanta idéer, så som de tre livsstegen. Steg ett (1.0) är bakteriestadiet där man är i en sorts biologisk utveckling. Steg två (2.0) är människostadiet där den biologiska evolutionen i stort sett stannat men den kulturella delen fortsätter att utvecklas. Steg tre (3.0) är artificiell intelligens - stadiet där människor utvecklar och utvecklas tillsammans med teknik. Den teknologiska framfarten har gått otroligt snabbt på vår jords tidslinje och forskare tror att vi kommer nå steg tre i den närliggande framtiden.

Lyssna på Liv 3.0 gratis

Max Tegmarks Liv 3.0 berättar om artificiell intelligens och framtidens supermänniska. Kommer vi att kunna kontrollera det? Till vilken grad? Hur mycket och vad ska skötas av maskiner och hur mycket ska skötas av människor? Risker, skräckscenarier, möjligheter och utopier. Hur undviker vi det första och möjliggör det senare? Undrar du samma sak och vill höra detta och mycket mer? Då kan du lyssna på denna bok helt gratis på Nextory och BookBeat under en begränsad tidsperiod!

Liv 3.0
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat