Kamomilla stad

Folk och rövare i Kamomilla stad är en klassisk norsk barnbok om livet och invånarna i den fridfulla lilla staden Kamomilla. Alla är rätt trevliga och vänliga, utom möjligen de tre rövarna Kasper, Jesper och Jonatan som ställer till lite problem emellanåt. Fast även de är rätt skötsamma, för att vara rövare. De tar det de behöver, men inte mer. Kanske möjligen att Jonatan tar en extra polkagris ibland.

Lyssna på Kamomilla stad hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Rövarna bor utanför staden och har ett tamt lejon. I slutet av boken får polisen fatt i dem och de hamnar i fängelse (vilket är ett rätt trivsamt fängelse). I ett högt torn i staden bor den gamle mannen Tobias och när det börjar brinna i tornet släcker rövarna elden. De hyllas som hjältar och släpps ut ur fängelset och skaffar jobb istället för att återgå till röveriet.

Kasper bestämmer sig för att bli brandman, medan Jonatan (som älskar sötsaker) börjar arbeta i stadens bageri och Jesper (som har vana av tama lejon) blir cirkusdirektör. I boken finns också flera sånger varav den mest kända torde vara den om de tre rövarna, Rövarnas visa. Det finns flera oförglömliga karaktärer i boken, utöver Tobias och rövarna, som överkonstapel Bastian vars mål är att alla ska vara glada och Tant Sofia som sjunger en arg visa.

Recension

Boken kom ut 1955 både på originalspråket norska och i svensk översättning. Den har därmed hunnit läsas och älskas av många barn. Många tycker om den vänliga staden och dess invånare där det goda segrar och man ger alla en andra chans. Polisens melodi är att man ska vara snäll mot varandra och behandla alla väl, men i övrigt får man göra som man vill.

Där många av nostalgiska skäl läser boken för sina barn och ser Kamomilla stad som en idyll, finns det de som är mer kritiska. De menar att den visar på en förlegad människosyn, framför allt när det gäller könsroller. De flesta personerna i boken är män och när rövarna inte orkar städa kidnappar de helt sonika en kvinna och har henne som städerska. Även värderingarna kritiseras då vissa tycker att de drar alltför långt åt höger. Åter andra menar dock att man får läsa boken med humor och att även barn förstår att det här är en bok som skrevs i en annan tid. Lite likheter finns det med Bamse i det att alla bovar innerst inne är snälla och vill göra rätt för sig, bara de får hjälp att hitta rätt väg.

Lyssna gratis i 14 dagar

På Nextory och BookBeat kan du lyssna gratis på ljudböcker i 14 dagar innan du bestämmer dig för om du vill ha ett abonnemang eller inte och i sådana fall vilket. Det finns både abonnemang för enskilda personer och för familjer, så att man kan lyssna på flera böcker samtidigt. Låt barnen avsluta dagen med att lyssna på Folk och rövare i Kamomilla stad medan du själv sjunker ner i soffan med en kopp te och lyssnar på en ljudbok för vuxna.

Kamomilla stad
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat