Hennes nya namn

"Hennes nya namn" är del 2 i Elena Ferrantes romanepos i 4 delar. Den första vid namn "Min fantastiska väninna". Boken skildrar två unga flickor i efterkrigstidens Neapel som tack vare sin vänskap övervinner allt och alla. Tror de åtminstone...

Lyssna på Hennes nya namn hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

I "Hennes nya namn" har de två flickorna Elena och Lila nu växt upp till unga kvinnor. Lila har blivit bortgift med Stefano Carracci - en son till den mördade maffiabossen och som numera arbetar som charkuterihandlare. Äktenskapet visar sig vara Lilas väg till helvetet redan på bröllopsnatten och hon kämpar med näbbar och klor för sin befrielse under den kommande tiden. Som plåster på såren reser hon till en ö och tar med sig Elena, men resan får oanade konsekvenser och påverkar dem för all framtid.

Vänskapen dem emellan skildrar både en djup samhörighet och en stark rivalitet och även om de båda har fått olika chanser i livet, så tvingas de kämpa var och en på sitt sätt och på samma gång betala för de val de gjorde. "Hennes nya namn" är således fortsättningen om historien om Elena och Lila där de båda flickorna nu börjar mogna och inse vissa saker. Men tyvärr kan det ibland vara för sent, och livet tar nya vändningar när de minst anar det...

Recension

Då den första delen i detta romanepos fick en strålande kritik, kan vi tala om att del 2 inte är sämre. Satt du som klistrad vid dina hörlurar och lyssnade på den som ljudbok eller kunde du inte sluta bläddra vidare i boken, så kommer garanterat samma sak ske nu. Elena Ferrante som dock skriver under pseudonym, har utsetts till en av Italiens mest framgångsrika författare tack vare denna djupa historia om den hårfina gränsen mellan lömsk konkurrens och odödlig vänskap. Betygen har varit skyhöga från både svenska såväl som utländska läsare - inte minst för att många kan relatera till känslorna som boken uppvisar.

Mellan raderna tar boken också upp det faktum att utbildning och härkomst spelare en avgörande roll hur livet sedan artar sig. Samtliga böcker av Elena Ferrante tar upp djupa kontraster såsom kärlek och hat, tillgivenhet och otrohet, studier och yrkesliv, familjeroller och att sväva mellan hopp och förtvivlan. Detta gör "Hennes nya namn" till en mångfacetterad roman som är svår att slita sig ifrån. Det finns en stor medvetenhet av författaren som uppskattas när man läser boken, genom att hon klart och tydligt kan sätta ord på känslor - något som inte alltid är en enkel match.

Lyssna gratis i 14 dagar

Om du tidigare inte bekantat dig med Elena Ferrantes mästerverk är det hög tid att göra det nu. "Hennes nya namn" finns tillgänglig som ljudbok och om du redan har avslutat den första delen "Min fantastiska väninna" i denna magiska historia på 4 delar, så kan du fortsätta ta del av berättelsen i "Hennes nya namn" nu - tack vare en gratis provperiod på 14 dagar hos BookBeat och Nextory. Gå in och ladda ned boken och se om ditt betyg blir lika högt som resten av läsarnas.

Hennes nya namn
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat