Flyga drake

Författaren Khaled Hosseini säger själv att idén till Flyga drake kom efter att han på nyheterna hört att den Talibanska regimen förbjudit drakflygning i hans gamla hemland där han själv ägnat sig åt drakflygning under sin barndom.

Lyssna på Flyga drake hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Boken är uppdelad i tre delar och handlar om Amir och hans vän Hassan som tillhör olika etniska minoriteter och olika samhällsklasser i Kabul i Afghanistan, men som i bokens första del ändå tillbringar dagarna tillsammans med att flyga drake.

Båda barnen har förlorat sina mammor; Amir genom att mamman dog och Hassan för att mamman övergav familjen. Första delen utspelar sig innan Sovjetunionens invasion av Afghanistan medan Kabul fortfarande var en fredlig plats, även om det redan då fanns sociala och etniska skillnader och problem.

I bokens andra del har Sovjetunionen invaderat Afghanistan och Amir flytt till först Pakistan och sedan USA tillsammans med sin pappa. Pappan som i Afghanistan var en framgångsrik affärsman fick i USA börjar arbeta på en bensinstation för att klara försörjningen medan Amir tar sig fram som författare.

I bokens tredje del får får Amir nyheter hemifrån om vad som hänt med Hassan och andra människor i hans närhet samtidigt som en familjehemlighet uppenbarar sig.

Recension

Flyga drake är välskriven och behandlar flera olika teman, men de som fått mest uppmärksamhet är ämnen som skuld och försoning. Andra teman som förekommer är oförlöst kärlek mellan far och son, vänskap, feghet och svek. På grund av dessa universella teman har läsare över hela världen kunnat relatera till boken och identifiera sig med de färgstarka och välskrivna karaktärerna.

Boken blev redan omtalad när den gavs ut år 2003 även om det stora genombrottet kom först 2004 i och med lanseringen av pocketupplagan, som fick boken att blev en bästsäljare med miljontals läsare. Boken hyllades också av flera tidningar och recensenter som menade att den var både vackert skriven och hjärtskärande.

Samtidigt skapade boken stor debatt och fick kritik för sin orättvisa och förenklad gestaltning av etniska konflikter i Afghanistan vilket Khaled Hossein avfärdade med att kritikerna inte kunde belägga några felaktigheter utan att kritiken snarare kom sig av att de ansåg att boken skämde ut Afghanistan.

Hur som helst så är Flyga drake ett måste för varje bokslukare och läsare som inte bara vill fastna i skildringar av den västerländska kulturen utan önskar vidga sina vyer och ta del av nya perspektiv från andra världsdelar.

Kombinationen av universella teman och lokala konflikter och kulturer gör det lätt för alla läsare att förstå och sympatisera med karaktärerna även om man inte har en förförståelse av den Afghanska kulturen.

Lyssna på Flyga Drake gratis i 14 dagar

Att köpa böcker är ofta en stor kostnad för bokälskare samtidigt som det kan vara svårt att hitta tid för att läsa böckerna man köpt. Genom att testa Nextory eller Bookbeat kan du nu lyssna gratis på Flyga drake och många fler böcker i 14 dagar.

På så vis sparar du både tid och pengar eftersom du kan följa Amirs liv och vedermödor samtidigt som du sköter hemmets sysslor, promenerar, tränar eller kör bil. Så lämna bokhyllans dåliga samvete av olästa böcker och skaffa ett konto redan idag.

Flyga drake
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat