Ett öga rött

I en dagboksliknande form berättar 15-årige Halim om sin vardag och sina tankar. Han är uppvuxen i förorten (Skärholmen i Stockholm), men eftersom hans pappa inte tycker att det är någon bra miljö att växa upp i flyttar de in till Bondegatan i centrala Stockholm. Halims pappa är en mönsterinvandrare, tycker Halim, men också en svikare. Han borde bry sig mer om invandrarnas situation istället för att anpassa sig efter svenskarna. Halim har börjat i en ny skola i innerstaden, men han återvänder ofta till Skärholmen.

Lyssna på Ett öga rött hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

En äldre, dement kvinna han ofta pratar med är Dalanda som pratar om svenskarnas integrationsplan med målet att få bort alla invandrare. Hon är den enda som förstår honom, tycker Halim. Hans egen plan är att bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. Romanen är skriven på ett slags förortssvenska och handlar om en ung mans tankar och känslor av vanmakt och utanförskap. I boken ryms både sorg och ensamhet, men också en hel del humor. En bok om att hitta sin plats i världen och om hur det är att vara ung invandrare och inte passa in någonstans. Ett öga rött är Jonas Hassen Khemiris debutroman från 2003.

Recension

Med Ett öga rött slog Jonas Hassen Khemiri igenom stort och blev ett namn i litteraturvärlden. Boken har sedan dess både filmatiserat och blivit en pjäs. Romanen har mött blandad kritik, men mest hyllningar. Dels har man sett språket som spännande och nyskapandet när Jonas har låtit Halim skriva som han tänker, snarare än på grammatiskt korrekt svenska, dels har man kallat den en generationsroman och menat att den tar upp viktiga frågor. Andra har hävdat motsatsen: att boken väjer undan när det bränner och inte tar Halims tankar om rasism på allvar, utan väljer att istället skoja till det. Oavsett vilket är det en förvånansvärt lättläst bok, vilket man kanske inte kan tro när man hör att den är skriven på en påhittad förortssvenska. Författaren lyckas på ett skickligt sätt illustrera alla tankar som far omkring i Halims huvud och som han själv har svårt att reda ut. Det är en vass skildring av hur livet kan se ut för en ung kille med invandrarbakgrund och hur Sverige ser ut i dag. Samtidigt är det inte en alltigenom dyster roman, utan som läsare bjuds man på många skratt när man tar del av Halims dråpliga tankar och språkliga utflykter.

Lyssna gratis i 14 dagar

Ett öga rött är en roman som gör sig som ljudbok då du verkligen kan höra Halims språk istället för att se det i tryck. Om du registrerar dig hos Nextory eller BookBeat kan du lyssna gratis i 14 dagar innan du bestämmer dig för ifall du vill påbörja ett abonnemang på lyssningstjänsten. Passa på att ladda ner boken och du har cirka sex timmar i Halims värld framför dig. Om du tycker om romanen finns det sedan många andra böcker av samma författare att välja mellan, till exempel "Jag ringer mina bröder" eller "Allt jag inte minns" som han fick Augustpriset för 2015.

Ett öga rött
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat