Elefanten som så gärna ville somna

Elefanten som så gärna ville somna är en minst lika sövande och lugnande bok som föregångaren "Kaninen som så gärna ville somna" av Carl Johan Forssén Ehrlin. I boken träffar vi på den gulliga lilla elefanten Ellen i den förtrollade skogen. Hon är på väg mot att hitta sömnen, men innan hon når sin destination träffar hon på flera nya vänner som hjälper henne.

Lyssna på Elefanten som så gärna ville somna hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Atmosfären är väldigt positiv och lugnande, vilket är perfekt för att hjälpa även dina barn att somna. Det märks att författaren inte enbart producerat ett litterärt verk, utan att han även tänkt på psykologiska faktorer och särskilda tekniker när han utvecklade boken. Handlingen är egentligen mycket enkel, och det finns varken någon komplexitet eller spänning i boken, just för att den typen av inslag skulle öka intresset och adrenalinet istället för att sänka dem. Den söta elefanten som själv letar efter sömnen och sedan träffar på andra sömniga djur lugnar ner barnen och söver dem långsamt till att hitta den egna sömnen.

Recension

Boken "Elefanten som så gärna ville somna" har fått en mängd positiv kritik, precis som föregångaren "Kaninen som så gärna ville somna", som blev en internationell bästsäljare. Faktum är att miljontals föräldrar väljer att läsa Carl-Johan Forssén Ehrlins böcker för sina barn, eftersom de faktiskt lever upp till vad som förväntas. Orden och sättet författaren uttrycker sig på har, tillsammans med temat, en psykologiskt lugnande effekt. När jag själv läste boken upplevde även jag som vuxen att den är väldigt avslappnande och lugnande. Bilderna är enkla men fina, och tonen, temat och ordvalet förmedlar en känsla av lugn och trygghet. Det faktum att hela temat handlar om sömn gör att man själv ser fram emot en härlig sömn, så effekten blir med all sannolikhet ännu starkare för ett litet barn. Man kan tydligt känna hur tankarna försvinner och hur det lugnande temat får sin effekt.

Boken är huvudsakligen tänkt att passa bäst för barn i åldrarna 3-6, men bokens starkt lugnande effekt kan mycket väl fungera även för lite äldre barn. Så länge barn tycker om att lyssna på sagor innan läggdags är serien ett starkt rekommenderat alternativ.

Lyssna gratis i 14 dagar

Fördelen med att inte bo i elefanten Ellens magiska skog är att vi i Sverige har tillgång till Nextory och BookBeat, där vi kan lyssna på boken helt gratis i hela 14 dagar. Därefter kan du själv välja om du vill ha ett abonnemang eller inte. Just ljudboken kan vara värd att ha tillgång till eftersom berättarrösten är särskilt anpassad till temat, och läser sagan på ett fridfullt och behagligt sätt. På så vis kan dina barn lyssna både på historien om Ellen och andra sagor helt själva, även när du själv inte har tid att läsa. När barn i tidig ålder får möjligheten att lyssna på ljud-böcker öppnas litteraturens fantastiska värld upp för dem, vilket kan förstärka deras intresse för böcker och läsning. Att prova på en gratis tjänst kan således vara ett klokt val!

Elefanten som så gärna ville somna - en barnbok i särklass

"Elefanten som så gärna ville somna" är en mycket populär barnbok av välkände Carl-Johan Forssén Ehrlin som hjälper dina små att somna.

Elefanten som så gärna ville somna
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat