Den som stannar, den som går

"Den som stannar, den som går" är den tredje delen i Elena Ferrantes romanepos om de båda flickorna Elena och Lila som vi först stötte på i boken "Min fantastiska väninna" och som fortsatte historien i boken "Hennes nya namn". I den tredje delen har vi kommit fram till 60- och 70-talen och den sexuella frigörelsen, sociala förändringar och en minst sagt politisk oro i många länder. I Italien brottas Lila med sitt misslyckade äktenskap och bryter upp från sin make som hon blev bortgift med vid 16 års ålder. Istället har hon sökt sig till Enzo Scanno som hon och hennes son flyttar ihop med. Med den moderna utvecklingen och den nyare teknologin försöker hon ta upp studier genom olika kvällskurser för att kanske komma någon vart i livet. Lila var nämligen bäst i klassen under hela sin uppväxt men fick aldrig tillfälle att studera på grund av sin faders vägran.

Lyssna på Den som stannar, den som går hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

På sitt håll försöker Elena också att hitta tillbaka till sig själv och det blir inte lättare genom att hon möter sin ungdoms kärlek Nino som både hon och Lila har varit hemligt förälskade i under tonåren. Elena arbetar nu som författare och håller framträdanden och föreläsningar. Men världens bekymmer samt de individuella frågorna som de båda kvinnorna kämpar med, får dem att återigen söka sig till varandra och vänskapen tar vid igen...

Recension

Alla Elena Ferrantes böcker om Lila och Elena har etsat sig fast i läsares hjärtan över hela världen och det är inte konstigt att författaren har fått en sådan otrolig respons. Dock är "Den som stannar, den som går", trots fina recensioner, inte den bästa boken i serien även om den naturligtvis är läsvärd. Stundtals kan den kännas lite långrandig och överflödig beträffande språket som kan bli lite för detaljerat och ofokuserat. Men då man redan har bekantat sig med karaktärerna i de föregående böckerna så blir även denna svår att sluta sträckläsa eftersom man så väl vill veta vad som komma skall.

Det som fängslar extra mycket från den här boken i romaneposet är hur Italiens dåtid och nutid vävs samman på ett intressant sätt - genom den gamla korruptionen och medeltida värderingar, och det galna sextio- och sjuttiotalet som fullkomligt exploderar i ansiktet på karaktärerna. Är man ett fan av detta underbara land, så är just denna del väl värd att läsa, om inte bara för tidserans skull som förser läsaren med en historielektion på samma gång.

Lyssna gratis i 14 dagar

Fortsätt att njuta av de djupa formuleringarna, de oliktänkande personligheterna och de båda livsöden som både upprör och berör, genom att ladda ned "Den som stannar, den som går" som ljudbok hos BookBeat eller Nextory. Där kan du lyssna till bokens innehåll helt och hållet gratis i 14 dagar innan provperioden går ut. Ett måste för dig som vill drömma dig bort till den italienska kulturen, människorna och den starka berättelsen om två kvinnor som i sin villrådighet väcker enormt starka känslor och frågeställningar om världen och livet i allmänhet.

"Den som stannar, den som går" - en kontrasternas historia

Läs en fullständig recension av "Den som stannar, den som går" här, och bekanta dig med den övergripliga handlingen innan du laddar ned den som ljudbok.

Den som stannar, den som går
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat