50 nyanser av honom

2011 kom "50 nyanser av honom" för allra första gången ut i bokhandlarna (2012 i Sverige) och spred sig som en löpeld över hela världen. Skriven av E.L James och senare filmatiserad i tre delar. "50 nyanser av honom" är den första i trilogin, varpå "50 nyanser av mörker" och "50 nyanser av frihet" är efterföljare. Den extremt sexuellt laddade boken beskriver hur litteraturstudenten Anastasia Steele från Portland av en slump möter miljardären Christian Grey från Seattle. Tycke uppstår givetvis eftersom denna hunk är lika snygg som han är rik. Mr Grey har dock en hemlighet bakom den städade fasaden – han utövar S&M och drömmer om att piska och binda stackars Ana som under akterna helst ska säga "Yes Sir" till allt han begär. Vad han dock inte vet är att Ana är oskuld och aldrig varit med om något liknande. Men, självfallet så blir hon i rädslan av detta begär, även smått intresserad och väljer sakta men säkert att ge sig hän åt de sexuella lekarna som Grey lockar med.

Lyssna på 50 nyanser av honom hos Nextory - Gratis i 14 dagar med denna kampanjkod

Boken tar dock inte bara upp de hårda sexlekarna med alla möjliga, roliga sexleksaker – utan beskriver även Anas frustration över att Christian har så svårt att ta till sig kärlek. Ytterligare hemligheter uppdagas när hon så småningom också får reda på hur utsatt han var som barn och hur hans barndom slogs i spillror. Låter detta klyshigt? Då kan du faktiskt ha fel, för betyget steg högt från större delen av de kvinnliga läsarna som inte brydde sig ett dugg om feministernas ilska över den manliga dominansen.

Recension

"50 nyanser av honom" eller mer känd som "50 shades of Grey" med den engelska titeln tog världens kvinnliga befolkning med storm från 2011/2012 och framåt. Författarinnan E.L James har således gjort sig en förmögenhet på denna hetlevrade kärleksberättelse. Många kallar det tantsnusk, men i själva verket är det en trilogi där man verkligen kan relatera till mycket som försiggår i ett förhållande där maktbalansen tyvärr får sig en törn då och då. Det som dock kan dra ned betyget en smula är att handlingen kan vara lite orealistisk, eftersom det inte förekommer var dag att en fattig student möter en miljardär som tjänat storkovan redan vid 27 års ålder.

"50 nyanser av honom" är inte bara sexuellt betonad utan beskriver många känslor som uppkommer i kärlek och där igenkänningsfaktorn faktiskt kan bli relativt hög. Visst är de sexuella beskrivningarna ett plus i kanten och ska man jämföra med filmatiseringarna som gjordes från 2015-2018 så finns det en enorm skillnad. Böckerna är betydligt mer välformulerade och mänskliga än filmernas trista och intetsägande dialoger – för att inte tala om de gäspande, halvpryda sexscenerna som i böckerna istället är enormt detaljerade och beskrivande. Låt därför boken ta plats i ditt vardagsrum istället för filmerna om du vill njuta av "50 nyanser av honom" fullt ut.

Lyssna gratis i 14 dagar

Om du ännu inte har läst "50 nyanser av honom" så är det hög tid att göra det nu. Hos Nextory och BookBeat kan du ta del av den laddade handlingen under 14 dagar helt gratis innan du bestämmer dig för om du vill fortsätta abonneringen. Även om du tror att boken kanske inte är din stil, så kan du bli glatt förvånad. Och "50 nyanser av honom" passar att lyssna på precis varsomhelst när du vill ha lite extra krydda i tillvaron.

50 nyanser av honom – ett hav av sex, spel och kärlek

E.L James "50 nyanser av honom" är lika sexuellt beskrivande som den är känsloladdad. Känslosamma tvärvändningar, galet sex och maktspel summerar boken.

50 nyanser av honom
Lyssna gratis i 14 dagar:
Nextory
BookBeat